:

Vagyonnyilatkozati eljárást indítottak a belvárosi polgármester ellen bakonyi földvásárlásai miatt

Vagyonnyilatkozati eljárást indítottak a belvárosi polgármester ellen bakonyi földvásárlásai miatt
  • 24.hu
  • 23 Feb, 2022
  • Címkék: #

Vagyonnyilatkozati vizsgálat megindításáról döntöttek Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester esetében szerda délelőtt a fővárosi önkormányzatban ? értesült a 24.hu. Az Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság zárt ülésen született döntésének tényét többen megerősítették a fővárosi önkormányzatnál, többek közt a bizottság elnöke, Cserdiné Németh Angéla is. Az ülésen ez volt az egyetlen napirendi pont, amit el is fogadtak, tudtuk meg.

Az eljárást amiatt kezdeményezték az ellenzéki képviselők, amit a 24.hu tárt fel ősszel: Szentgyörgyvölgyi bakonyi földbirtoka olyan mértékben gyarapodott pár év alatt, hogy arra fizetése alapján, a földek piaci értékét számolva nem lehetett forrása.

A bakonyi földek története

Többrészes cikksorozatunkban feltártuk, hogy volt olyan időszak, amikor nagyobb értékben vásárolhatott földet a fideszes kerületvezető, mint a teljes éves fizetése. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre pedig Szentgyörgyvölgyi soha nem válaszolt, rendre csak annyit közölt hivatalán keresztül, hogy az általa kitöltött vagyonnyilatkozatok mindig megfeleltek a valóságnak.

Kapcsolódó Bakonyi földesúr lett Rogán Antal utódja, csak az nem látszik, honnan volt rá pénze Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatait átböngészve nem találni a közel 30 hektár pénzügyi fedezetét.

Vagyonnyilatkozatából kiolvastuk, hogy 2019-ben vásárolt

3,43 hektár erdőt, 1,6 hektár legelőt, 8,65 hektár legelőt, 9,78 hektár legelőt, 0,5 hektár rétet és 0,28 hektár vízmosást.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A földek pontos vételárát nem ismerhetjük, de helyi forrásból úgy tudjuk, arrafelé egy hektár föld jó esetben kétmillió forintot is érhet. Egy tavaszi kifüggesztésből, illetve egy pár hónapos bakonybéli szerződésben azt láttuk, hogy egy 1,43 hektáros legelőt ötmillió forintért adtak el, ami közel hárommilliós hektárankénti árat jelent. Ennél jóval szerényebben számol az internetes kalkulátor, ami szerint annyi erdőt, rétet, illetve legelőt Bakonybélben, amit Szentgyörgyvölgyi összevásárolt, 23,3 millió forintért lehetett megvenni 2019-ben. Ez tehát valamivel alacsonyabb, mint egymilliós hektárárral számol, magyarán, ha a piaci becslésekre hagyatkozunk, akkor a befektetések, a törlesztés, valamint az egyéb kiadások után még ennyit kellett volna a fizetéséből kiszorítania Szentgyörgyvölgyi Péternek. Csakhogy

ezt az összeget a 16 millióra becsült éves fizetési bevételből képtelenség előállítani.

Egy decemberi cikkünkben pedig azt is kiderítettük, hogy több földet kitől vásárolta meg, azonban az eladó, Eppel János, aki korábban a Porsche Hungary vezérigazgatója volt, nem árulta el, hogy mennyiért adta el a földeket Szentgyörgyvölgyinek.

A 24.hu információi szerint a fővárosi önkormányzat bizottsága szeretne hozzájutni az adásvételi szerződésekhez, amelyekből kiderülne, hogy Szentgyörgyvölgyi mennyiért vette meg a földeket. Az rtl.hu keddi cikke szerint a kormánypárti polgármestertől is bekérik az adásvételi szerződéseket is, és ha ez nem jár sikerrel, akkor a bizottság az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivataltól, valamint Bakonybél településtől próbálja meg beszerezni a dokumentumokat. A szerdai ülésen nem vett részt Szentgyörgyvölgyi, arról nincsenek információink, hogy a következőre kap, kapott-e meghívást.

A Belvárosban mindent rendben találtak

Szerda reggel nemcsak a fővárosi, de a belvárosi önkormányzatban is volt ülés Szentgyörgyvölgyi vagyonnyilatkozata miatt.

A Magyar Nemzet szerint a ?Belváros önkormányzatának vagyonnyilatkozatokat vizsgáló jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottsága 2022. február 23-án nyolc órakor tartotta ülését. A bizottság napirendre vette és megtárgyalta a baloldali frakció beadványát is, amelyben az V. kerület polgármestere vagyonnyilatkozatának vizsgálatát kezdeményezték?. A kormánypárti többségű bizottság a polgármester vagyonnyilatkozatára vonatkozóan az alábbi megállapításokat tette: ?Szentgyörgyvölgyi Péter a vagyonnyilatkozatát a mindenkori szabályoknak megfelelően nyújtotta be. A polgármester tájékoztatását az indítványban szereplő észrevételekre vonatkozóan a bizottság elfogadja.?

A belvárosi önkormányzat ellenzéki képviselője, a Momentum képviselője, Szigeti Flóra azt mondta a délelőtti ülésről a 24.hu-nak: ?Szentgyörgyvölgyi többedik próbálkozásunk után végre eljött, azonban ott nem tudtunk kérdezni tőle, miután egy monológot követően felállt, és távozott. Nem mondott semmi olyat, amit eddig ne tudtunk volna.

Végül sajnos nem volt lehetőségünk rá, de azt akartuk volna megkérdezni tőle, hogy azt a vagyonkülönbséget honnan szerezte, amely a földek ára és a fizetése közt van. Érthetetlen, hogy erre miért nem akar egyetlen kerek mondattal válaszolni.

A múlt héten azt is megírtuk, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter tavaly egy Naphegyen lévő lakást is vásárolt, amit gyorsan továbbajándékozott édesapjának, így azt nem kellett feltüntetni a vagyonnyilatkozatában.

Ősszel a Momentum feljelentést tett a bakonyi földek megvásárlása miatt, de a vizsgálatot a NAV viharos tempóban zárta le.

The post Vagyonnyilatkozati eljárást indítottak a belvárosi polgármester ellen bakonyi földvásárlásai miatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés