:
Breaking News

Két nap alatt 1600 menekült érkezett Záhonyba

Két nap alatt 1600 menekült érkezett Záhonyba
  • 24.hu
  • 25 Feb, 2022
  • Címkék: #

Az elmúlt két napban mintegy 1600 menekülő érkezett Záhonyba Ukrajnából ? tájékoztatta a település polgármestere pénteken az MTI-t.

Helmeczi László polgármester szerint az érkező emberek döntő többségét rögtön elvitték az ország más térségeibe rokonok, ismerősök, ezért az önkormányzatnak csupán nyolcvan ember, többségében nő és gyermek elhelyezéséről kellett gondoskodnia. Közülük harmincan maradtak tartósan.

A menekülőket a művelődési házban szállásolták el. A matracokat, fekvőhelyeket a lakosság adta össze, illetve pénteken takarókat kaptak a Magyar Vöröskereszttől.

Egy Tiszaásványról érkezett menekült nő arról számolt be, hogy az emberek nagyon félnek Ungváron és környékén, ugyanis elterjedt a hír, hogy az orosz erők az ungvári repülőtér bombázására készülnek. Ezért döntött úgy családjával, hogy a férje otthon marad, ám ő a gyerekekkel átjön Magyarországra és kaposvári rokonoktól kér segítséget.

Helmeczi elárulta, hogy sok magánszemély felajánlotta, hogy saját autójával Budapestre viszi a menekülőket, sőt van olyan, aki egészen Kaposvárig hajlandó elszállítani a családokat.

Szendrei Miklós, a Magyar Református Szeretetszolgálat közösségi koordinátora is megerősítette, hogy sok felajánlás érkezik magánszemélyektől.

Közlése szerint a szeretetszolgálat étellel és itallal látja el az Ukrajnából érkezőket. Ő azt tapasztalja, hogy

míg csütörtökön szinte kizárólag Kárpátaljáról érkeztek menekülők Záhonyba, már egyre többen jönnek Ukrajna távolabbi vidékeiről.

A záhonyi művelődési ház egyébként tipikus menekültszállás képét nyújtotta péntek délután. A kisebb termekben pihentek az Ukrajnából érkezettek, a mindenhol felhalmozott matracokon. A nagyteremben gyerekek fociztak, az asztalokra pedig ki voltak rakva az adományként érkezett ételek és italok.

A városban érezhető a hatósági jelenlét, a rendőrök mellett a katasztrófavédelem munkatársai is ügyelnek a biztonságra.

Az MTI úgy értesült, hogy a kiskorúakat akkor is beengedik az országba a magyar hatóságok, ha nem rendelkeznek útlevéllel, illetve sokuknak még születési bizonyítványuk sincs.

The post Két nap alatt 1600 menekült érkezett Záhonyba first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés