:

Lecsapott Oroszországra a Nyugat, készültségben az orosz nukleáris elrettentő erő ? Itt vannak a legfontosabb hírek vasárnap

Lecsapott Oroszországra a Nyugat, készültségben az orosz nukleáris elrettentő erő ? Itt vannak a legfontosabb hírek vasárnap

Az orosz erők minden oldalról támadják Ukrajnát, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Nukleárishulladék-tárolót, gázvezetéket, olajfinomítót és üzemanyagraktárat is támadás ért vasárnap virradóra. Az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada szombat éjszaka megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Egyúttal az orosz jegybank devizatartalékkal kapcsolatos tranzakcióit is korlátozzák. Ezzel a nyugati hatalmak meghozták a szakértők szerint legsúlyosabbnak tekinthető gazdasági-pénzügyi szankciót, ami a szövetségbe összeállt országok gazdaságainak is fájni fog. Németország közben feladta korábbi álláspontját, és rakétavetőket és páncéltörőket küld Ukrajnának. Vasárnap délután Vlagyimir Putyin súlyos döntést hozott: elrendelte a katonai parancsnokságnak, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:  

1. Egyre súlyosabbak a harcok Ukrajnában, nukleárishulladék-tárolót, gázvezetéket, olajfinomítót és üzemanyagraktárat is támadás ért vasárnap virradóra.
2. A nyugati országok megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Egyúttal az orosz jegybank devizatartalékkal kapcsolatos tranzakcióit is korlátozzák.
3. Németország bejelentette, rakétavetőket és páncéltörő fegyvereket küld Ukrajnának.
4. Eddig már több mint 27 ezer ember menekült át Ukrajnából Magyarországra, az ENSZ szerint pedig összesen már 116 ezren hagyhatták el Ukrajnát.
5. A világ leggazdagabb emberének számító SpaceX-vezér, Elon Musk Starlink-műholdakkal támogatja Ukrajna internetkapcsolatát.
6. Félelmetes szárnyas rakétával vették célba Kijevet, de sikerült semlegesíteni.
7. Az ukrán erők nem tudják feltartóztatni az orosz csapatokat Harkovban, már a város központjában folynak a harcok
8. Kiderült, akár Budapesten is sor kerülhet az orosz-ukrán béketárgyalásokra.
9. Vlagyimir Putyin készültségbe helyezi az orosz nukleáris elrettentő erőt.

Hirdetés

Cimkék

Keresés