:
Breaking News

A Google Térkép előre mutatta az orosz támadást

A Google Térkép előre mutatta az orosz támadást
  • 24.hu
  • 28 Feb, 2022
  • Címkék: #

A Google ideiglenesen letiltotta a Google Térkép élő forgalmi funkcióit Ukrajnában a felhasználók biztonsága érdekében – írj a The Verge. A szolgáltatás androidos okostelefonoktól származó anonim helyadatokat gyűjt, hogy megmutassa többek között azt, merre vannak torlódások. Az ilyen típusú adatokból ugyanakkor a szakemberek egyéb következtetéseket is levonhatnak, az információkat pedig akár harcászati célokra is felhasználhatják.

Az elemzők szerint ezek az adatok az invázióba is bepillantást adnak. Dr. Jeffrey Lewis, a Middlebury Intézet nyílt forrású hírszerzési szakértője csütörtökön, a támadás előtt néhány órával azt írta a Twitteren, hogy a Google Térképen sűrűsödött a forgalom az ukrán határ közelében.

Azt hiszem, mi voltunk az elsők, akik látták az inváziót

– mondta Lewis a Motherboardnak, hozzátéve, hogy a közelgő támadást egy közlekedési appban észlelték.

EyePress News / EyePress via AFP

A Google szerint a funkciókat az ukrán hatóságokkal való egyeztetést követően, a felhasználók védelmének céljával tiltották le. A funkciókat globális tették elérhetetlenné, de a vállalat szerint a navigációt használó helyi járművezetők még hozzáférhetnek az élő közlekedési információkhoz. Arról nem tudni, hogy a Google korábbi konfliktusok során hozott-e hasonló döntést.

A helyadatok elemzése néha egészen meglepő részleteket tár fel egy térségről vagy egy eseményről. Amikor például a Strava fitneszapp 2017-ben közzétett egy térképet felhasználói aktivitásáról, több amerikai támaszpontot is felfedett, a térképen ugyanis jól kirajzolódtak a katonák által körbefutott futópályák.

Az ilyen típusú adatokat gyakran más információkkal kombinálják, Ukrajna esetében például a szakértők már korábban elkezdték a műholdas képek elemzését. A Google Térkép adatai valószínűleg nem katonáktól, hanem az útlezárások miatt feltorlódó civilektől származtak.

Kapcsolódó Zelenszkij nem vesz részt a béketárgyaláson és azonnali EU-tagságot követel Ukrajnának Percről percre közvetítjük a háború ötödik napját.

The post A Google Térkép előre mutatta az orosz támadást first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés