:
Breaking News

Ezek segíthetnek, ha az aranyér veszélye fenyeget

Ezek segíthetnek, ha az aranyér veszélye fenyeget
  • 24.hu
  • 01 Mar, 2022
  • Címkék: #

1. Helyes étkezés

Az aranyér kockázata jóval nagyobb lehet, ha nem megfelelően táplálkozunk. Figyeljünk rá, hogy az étrendünk megfelelő mennyiségű rostot tartalmazzon (pl. teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, magas rosttartalmú gyümölcsök – úgy mint áfonya, ananász, szőlő, málna stb.), ami segíthet normalizálni az emésztést. Kerüljük viszont a fűszeres, sóban, cukorban vagy zsírban gazdag élelmiszereket.

Hasonlóan fontos a bőséges, napi 2-3 liternyi folyadék bevitele, persze nem olyan italokra gondolunk, amelyek egyúttal folyadékot vonnak ki a szervezetünkből, mint a kávé vagy az alkohol, hanem vízre, gyümölcsteára, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslére.

2. Rendszeres mozgás

Sokan talán nem is értik, mi köze a mozgásnak az aranyérhez ? holott nagyon is sok van. Egyrészt a testmozgás segíti a bélmozgást, másrészt a rendszeres edzéssel elkerülhető az aranyérbetegség kialakulásának egyik komoly kockázati tényezője, az elhízás. A plusz kilók ugyanis extra terhet jelentenek a testnek, nyomás alá helyezve a medence és a végbél tájékának ereit is.

Nem csupán a hízásra hajlamosaknak érdemes odafigyelniük a rendszeres testmozgásra, hanem azoknak is, akik ülő vagy álló munkát végeznek. Nem kell feltétlenül intenzív sportra gondolni: már a heti 2-3 alkalommal beiktatott rövidebb séta, kocogás, otthoni torna is sokat segíthet.

Meg kell említeni, hogy a nagyobb fizikai igénybevétellel járó sportokkal ? például a testépítés, hosszú távú biciklizés, lovaglás ? könnyen ellenkező hatást érhetünk el, mert ezek a mozgásformák komolyabb terhelést gyakorolnak a végbél záróizomzatára is.

3. Helyes vécéhasználat

Sokat segíthet, ha nem erőltetjük meg a végbélizomzatot: sem azzal, hogy nem megyünk ki a vécére, amikor nagyon is kéne, sem úgy, hogy a székrekedés miatt erőlködünk. A szakértők szerint az lenne ideális, ha napi egy alkalommal mindig tudnánk székletet üríteni, ám azt is véssük az eszünkbe, hogy ha már vécére ülünk, ne tartózkodjunk ott túl sokáig.

A trónolásnál fontos a helyes testtartás is. Kissé előregörnyedve, lábaink megemelésével (pl. úgy, hogy a talpunk alá teszünk egy sámlit), guggoláshoz közelítő pózban a legegészségesebb az ürítés, ez ugyanis a leginkább akadálymentesített testhelyzet, amely a végbélre is kisebb nyomást gyakorol.

4. Korai kezelés

Ha már kialakult az aranyér, fontos, hogy ne halogassuk a kezelését. A kezdeti stádiumban a fentebb felsorolt életmódbeli változtatásokkal, valamint helyileg ható kúppal, krémmel sokat tehetünk az állapot javításáért. Ha mégsem érzünk javulást, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Ezek segíthetnek, ha az aranyér veszélye fenyeget first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés