:

Márki-Zay: Ez a kiszámítható miniszterelnök, akire háborús helyzetben valóban rá lehet bízni Magyarország jövőjét?

Márki-Zay: Ez a kiszámítható miniszterelnök, akire háborús helyzetben valóban rá lehet bízni Magyarország jövőjét?
  • 24.hu
  • 01 Mar, 2022
  • Címkék: #

Hangos ?MZP! MZP!? kiáltások köszöntötték Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét. Márki-Zay azzal kezdte, a tüntetésen összegyűlt adományokat még ma leviszik Záhonyba, majd köszöntötte Karácsony Gergely főpolgármestert, aki szintén ott van a Clark Ádám téren Orbán Viktor oroszpolitikája ellen tüntetve. A jelölt Ferenc pápát idézte, hogy a háború az emberiség bukása.

Magyarországnak olyan kormánya van, ami mindig háborúzott valaki ellen.

Szerinte más, amikor a migránsok, Soros vagy Gyurcsány ellen háborúzik a kormány, de ez most komoly háború. Orbán szerinte minden háborút elvesztett. Elvesztette az államadósság ellenit, a nyugdíj megvédését ?3000 milliárd forint nyugdíj bánta?, a rezsiharcot a benzinár maximálásával kötötte össze. A migránsok ellen is fellépett, a plakátra kiírva, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját senki, erre csomó migránst telepített le, orosz bűnözőket is. ?Sikerült leállítani a népességfogyást migránsokkal?, ezt a háborút is elvesztette. Az illiberalizmus harcát is elbukta, ?az illiberális Putyin-frakció nem látszik összejönni?, ezzel az európai pártszövetség összekovácsolásának kudarcát emlegette.

Farkas Norbert / 24.hu

A Covid elleni háború volt a legsúlyosabb, ami ?43 ezer magyar életét követelte?. Márki-Zay szerint Orbán azt mondta, megbízható és megfontolt politikusra kell bízni az országot, dehát Orbán minden háborúját elvesztette, nem ő az a személy. Felidézi, milyen össze-vissza zárták be az iskolákat, mekkora focimeccseket rendeztek a járvány idején, no meg mennyit lopott a kormány. ?Orbán Viktor igenis felelős azért, ami Ukrajnában megy?, Putyin parancsára elzárta a kárpátaljai gázt, engedte be a kémbankot, adta ki az orosz fegyvercsempészeket Moszkvának. A felsorolás végén zengett a ?hazaáruló? és a ?mocskos Fidesz?. Valóban megfontolt, komoly vezetés kell, ?a háborúval szemben béke?. Márki-Zay szerint a szeretet hatalma csak úgy jöhet el, ha a háborúból nem csinálnak politikát (mondta egy politikai tüntetésen), és minden lépést, amit Orbán helyesen tesz, azt el fogják ismerni és támogatni fogják. Azt is kérni fogják, hogy a hintapolitikát Orbán fejezze be, kössön ki végleg nyugaton.

?Európa, Európa? ? skandálta a tömeg. Márki-Zay szerint Orbán mindenben Putyin pártján állt, majd kijelentette, Putyin agresszor. Sorolta mindazokat az intézkedéseket, amikben visszatáncolt Orbán orosz témában, mint a légtérzár, Paks 2, a Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítása. Márki-Zay megemlítette, hogy az orosz propagandacsatornákat blokkolni fogják Európában. ?Az öt napja megfogalmazott követeléseinkből kettő maradt?. Az első, hogy Szijjártó Péter küldje vissza kitüntetését Oroszországba, amire az a válasz jött, nem ér rá a kormányt. A másik, hogy az MTVA se folytasson orosz propagandát. Az Európai Unió fegyvert fog szállítani Ukrajnának, ezt Orbán Viktor is megszavazta, pedig Orbán az ellenzéket támadta ezzel nemrég. ?Ez a kiszámítható miniszterelnök, akire háborús helyzetben valóban rá lehet bízni Magyarország jövőjét?? ? kérdezte. Orbánt csak az EU- és NATO-tagság védi a háborús konfliktusról. Felidézi, hogy Orbán sikeres békemisszióról beszélt moszkvai útja előtt, aztán kitört a háború.

Orbán Viktor a legtöbb kérésünket máris teljesítette.

Márki-Zay szerint az MTVA-t is le kéne állítani. ?Az Európai Unió egyetlen árulója?, ahonnan ömlik a magyarokra az orosz háborús propaganda. A humanitárius cselekedetekben az ellenzék támogatni fogja a kormányt. Ismét Ferenc pápát idézte, miszerint a háború az emberség és politika bukása. Az emberség megnyilvánulásairól beszélt, a menekültek fogadásáról, majd megköszönte, hogy megmutatták a magyarok, milyen jó emberek tudnak lenni. ?Mutassuk meg a világnak, hogy elsősorban emberek vagyunk!? ? kiáltott fel a kormányfőjelölt. Sorolta az ukrán menekülteknek segítő önkormányzatokat, majd az egyházak előtt hajtott fejet. Márki-Zay szerint a putyini riogatás puszta riogatás. ?A józan ész diktálja, hogy most sem lesz atomháború? ? mondta, majd jelezte, eljöhet április 3. után ?az emberség kormánya?, ami nem megy neki az üldözötteknek, hajléktalanoknak, romáknak, menekülteknek. Azzal zárta mondandóját, hogy az új kormány megmutatja majd az emberség hatalmát.

The post Márki-Zay: Ez a kiszámítható miniszterelnök, akire háborús helyzetben valóban rá lehet bízni Magyarország jövőjét? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés