:

Az állami fenntartású moszkvai Tretyjakov Galéria is kiállt a háború ellen

Az állami fenntartású moszkvai Tretyjakov Galéria is kiállt a háború ellen
  • 24.hu
  • 02 Mar, 2022
  • Címkék: #

A Tretyjakov család magángyűjteményéből kinőtt, mostanra közel százharmincezer műtárggyal rendelkező Állami Tretyjakov Galéria az orosz művészettörténet egyik legfontosabb szentélye, hiszen falai közt Andrej Rubljov ikonjai mellett Malevics, Kandinszkij, Tatlin, illetve Chagall munkáival is találkozhatunk.

Az intézmény most ? annak ellenére, hogy az orosz állam tartja fenn ? a néhány napja folyó, egyre véresebbé váló háború ellen állt ki:

Facebook-, illetve Instagram-oldalukon hétfő délután Vaszilij Verescsagin (1842-1904) A háború apoteózisa (1871) című festményét posztolták

? vette észre Borbás Barna, a Válasz Online újságírója.

Wikimedia Commons

A poszt így szól:

Ezekben a napokban mi is, mint mindenki más, szorosan és aggodalommal figyeljük az eseményeket, amelyek senkit sem hagyhatnak hidegen.

Hisszük, hogy a kultúra arra való, hogy összehozza az embereket, reményt adjon, teret adjon a párbeszédnek és elősegítse a kölcsönös megértést.

A múzeum továbbra is nyitva marad, terveinket kiigazítjuk, és továbbra is az Önökért dolgozunk, a humanista értékek védelmében.

A 127 x 197 centiméteres olajképet alkotója, az orosz festők közül elsőként nemzetközileg is elismert, realizmusával mindenkit lefegyverző Verescsagin alig huszonnyolc évesen, frissen megszületett müncheni műtermében festette, majd a következő ajánlást fűztre hozzá:

A múlt, a jelen és a jövő hódítóinak.

A Turkesztán-sorozat tagjaként született, egy közép-ázsiai város falain kívül összegyűjtött koponyahalmot mutató képet korábbi élményei ihlették, hiszen 1866-1869 közt a cári erőkkel tartva testközelből látta a hódítások borzalmait.

The post Az állami fenntartású moszkvai Tretyjakov Galéria is kiállt a háború ellen first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés