:
Breaking News

A római kori Salla városának új részeit fedezték fel Zalában

A római kori Salla városának új részeit fedezték fel Zalában
  • 24.hu
  • 02 Mar, 2022
  • Címkék: #

A római kori Salla városának új részleteit fedezték fel a Göcseji Múzeum régészei – jelentették be szerdán Zalalövőn, az ásatás helyszínén tartott sajtótájékoztatón, aminek részleteiről az MTI számolt be.

Az egy tervezett beruházás előtt, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából végzett régészeti próbafeltárást megelőző geofizikai vizsgálatok megmutatták a római kori Borostyánkő út vonalát, valamint a mellette lévő épületeket ? mondta el Eke István ásatásvezető régész, aki hozzáfűzte:

a Borostyánkő út fontos kereskedelmi és katonai út volt a római korban, amely az Adriai tengertől egészen a Balti tengerig húzódott.

A feltárás során megtalálták a Borostyánkő út IV. századi épített nyomvonalát, valamint a bazaltkőlapok egy részére is rábukkantak ? ezek azt is jelzik, hogy az út belvárosi területen haladt keresztül.

A nyomvonal mellett az épületek alapfalaira bukkantak: a II. századtól a IV. századig, több rétegben kerültek elő épületmaradványok.

A régész arra is kitért, hogy Salla ? mai nevén Zalalövő ? a II. században kapott városi rangot, ezt pedig a kiásott leletek is ezt igazolják, hiszen a lakóházak, illetve a jó eséllyel a helyi iparhoz kapcsolódó épületek maradványai között a zalaegerszegi közgyűjtemény önkéntes fémkeresősei

számtalan sok római kori érmét és ékszert találtak, de egy Vénusz-szobor töredékére, valamit több használati tárgyra is ráakadtak, sőt, egy középkorból származó ezüstpénz is előkerült.

The post A római kori Salla városának új részeit fedezték fel Zalában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés