:

Ilyen egészségügyi ellátásra számíthatnak az Ukrajnából érkező menekültek

A határmenti menekült táborokba, regisztrációs pontokra érkező menekültek egészségügyi ellátásának hátterét biztosítják a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai ? tette közzé szerdán késő délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A tárca közleménye szerint az intézmények munkatársai végzik a menekültek egészségügyi ellátását, Covid-tesztelését is. Mint írták: 24 órás egészségügyi szolgálatot állítottak fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán, szükség esetén az ilyen ellátóhelyek számát.

A határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon alapellátással és Covid-teszteléssel segíti a tárca a menekültek fogadását. Az országba belépőknek kötelező a lázmérés, valamint ellenőrzik, hogy van-e érvényes oltási igazolványuk, a fertőzés gyanús esetben Covid gyorstesztet végeznek. Akinek nincs oltása, vagy hat hónapnál régebben kapta az utolsó vakcinát annak felajánlják a védőoltást. Ha valaki lázas, hasmenése van, vagy egyéb a Covid-fertőzésre jellemző tünettel érkezik, azoknál laborvizsgálatot végeznek, hogy kizárják a koronavírus betegséget. A biztos diagnózisig el is különítik az illetőt. Ha igazolódik a fertőzöttség a közvetlen kontaktok is karanténba kerülnek.

A tárca közleménye szerint a határ menti kórházak felkészültek. Amennyiben valaki olyan alapbetegséggel érkezik, amellyel indokolt a kórházi ellátása, akkor Országos Kórházi Főigazgató által kijelölt intézményben kezelik. Folyamatban lévő terápiás beavatkozásokat ? amennyiben a menedékes jelzi ? a beteg általános állapotától és orvosi szükségességétől függően Magyarországon is megkaphatja. Ám arról, hogy ez szükséges-e, arról a helyszínen dolgozó orvosok döntenek.

A határmentén kialakított menekült táborokban biztosítják az orvosi ellátást, szükséges gyógyszereket. Az orvosságokra szoruló, krónikus betegeket mobilgyógyszertárakon keresztül az állami egészségügyi tartalékból látják el a szükséges készítményekkel ? írja a közlemény.

Lapunk úgy tudja: szerdán például a miskolci megyei kórházban külön értekezleten tájékoztatták az orvosi vezetőket, hogy a megye ellátóhelyei között hogyan osztják el a feladatokat.             

(Belföld)

Hirdetés

Cimkék

Keresés