:

Március 18-ig kártalanítja a Sberbank ügyfeleit az OBA

Március 18-ig kártalanítja a Sberbank ügyfeleit az OBA
  • 24.hu
  • 03 Mar, 2022
  • Címkék: #

Az MNB részletes tájékoztatót tett közzé a Sberbank szanálásával kapcsolatban, amiben választ találhatnak a kérdéseikre azok, akiknek a banknál van számlájuk, hitelük, stb. Csőd, bankbiztonság, családi pótlék, Babaváró hitel, munkabér, kártalanítás, közüzemi számlák, stb. Kérdések, és gyakorlatias válaszok következnek.

Végelszámolás, piaci helyzet

Miért ment csődbe a Sberbank? Nem lehetett volna megmenteni?

Az Egységes Szanálási Testület (SRB), az Európai Unió szanálási szervezetének 2022.03.01. esti bejelentése szerint megtiltotta az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának további működését. Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.
Végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki. Az MNB az elmúlt napokban ? az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére ? a működés rövid távú fenntartása mellett természetesen jelentős erőfeszítéseket tett a hosszú távú megoldás megtalálására, nevezetesen a hazai Sberbank értékesítésére is, amely azonban nem járt sikerrel.

A többi banknál is előfordulhat ilyen? Nem lehet máshol sem biztonságban a pénzünk?

A háborús konfliktus hatására a nemzetközi gazdaság és bankrendszer elfordult az orosz Sberbanktól és csoportjától. Nem itthoni, hanem külső, nemzetközi okokról van tehát szó.
A magyarországi Sberbank ? méretét tekintve kisbankként, s az egyetlen hazai orosz hátterű pénzügyi intézményként itthon a háborús válságot megelőzően ugyanis megbízhatóan, s természetesen az MNB által folyamatosan ellenőrzött módon működött.
A mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek ? amint azt az elmúlt nyugodt időszakok is mutatták ? változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket. Az MNB az elmúlt napokban is folyamatosan monitorozta a teljes magyarországi bankrendszer likviditását, a pénzmozgásokat.

Más szolgáltatókat is érinthet ez? A befektetéseink biztonságban vannak?

A magyarországi bankrendszer megbízható működése mellett fontos az is, hogy marginális a hazai biztosítási és pénztári piac közvetlen orosz és ukrán kitettsége: mindössze az adott szektorok vagyonának 2-3 ezreléke (biztosítói oldalon) és 5-6 ezreléke (a pénztáraknál). A tőkepiacon a befektetési szolgáltatók ügyfelei által birtokolt teljes származtatott állomány 0,5-1 ezreléke, a befektetési alapoknál pedig 3 ezrelék alatti közvetlen állomány kötődik a háborúban álló államokhoz. Mindezek mellett ? a blue-chipek közül ? még három itthoni tőzsdei kibocsátó rendelkezik százalékokban kifejezhető orosz, illetve ukrán érintettséggel.

Szolgáltatások elérése, szerződések teljesítése

Tudok még utalni a Sberbankos számlámról és a közüzemi, telefon, stb. szolgáltatók le tudják vonni az előfizetési díjat róla?

A banki tranzakciók vagy bármilyen egyéb banki tevékenység már nem folytatható, mert az MNB visszavonta a bank engedélyét. Közüzemi díjak, előfizetések teljesítését illetően javasolt a szolgáltatóval egyeztetni.

ATM-ből tudok még felvenni készpénzt a Sberbankos kártyámmal?

A banki tranzakciók, így a készpénzfelvétel sem lehetséges már, mert az MNB visszavonta a bank engedélyét, így a korábbi Sberbankos számlákhoz minden hozzáférés megszűnt.

Mit tegyek, ha a munkabéremet Sberbankos számlára utalják?

Mielőbb jelezze munkáltatójának a helyzetet, és kérje együttműködését, hogy más módon, lehetőség szerint más banknál vezetett bankszámlára történjen az utalás.

Ha megszűnik a Sberbank, akkor a családi pótlékot sem kapom meg?

Mielőbb jelezze a Magyar Államkincstárnál a helyzetet, és kérje együttműködését, hogy más módon, lehetőség szerint más banknál vezetett bankszámlára történjen az utalás. Ugyanez lehet a megoldás más családtámogatás, illetve nyugdíj folyósításával kapcsolatban is. Bővebb információk a témáról, illetve az egyéb aktualitásokról a Magyar Államkincstár honlapján található. Változásbejelentés (cím,számlaszám,utalás módosítására).

Hitelekkel kapcsolatos kérdések

Kell-e fizetni a Sberbanknál lévő hitelek törlesztőrészleteit?

Az adósok szerződésszerű teljesítési kötelezettsége szerint szükséges a törlesztőrészleteket megfizetni. Az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik. A hiteltörlesztéssel kapcsolatos kérdésekkel a végelszámoló (PSFN) ad tájékoztatást az alábbi
elérhetőségen: Sberbank/Hírek.

Mi lesz a Sberbanknál lévő hitelemmel, ha végelszámolják a bankot?

A végelszámolás után egy másik pénzintézet veszi majd át a hitelállományt, a későbbi teendőiről értesíteni fogják.

Folyósított Babaváró hitelem van a Sberbanknál, most tovább kell fizetnem?

Az ügyfeleknek valamennyi hiteltípus esetében a hitelszerződés szerinti kötelezettségeiket továbbra is szerződéses feltételek szerint teljesíteni szükséges.

Babaváró hitelt igényeltem a Sberbanknál, de még nem folyósították. Ha esetleg nem is kapom meg, másik banknál igényelhető-e újra babaváró kölcsön?

Amennyiben a Sberbank nem bírálta el a kölcsönigényt, illetve nem folyósította a Babaváró kölcsönt, az más banknál a későbbiekben igényelhetővé válhat.

Betétbiztosítás, betétvédelem

A magyar Sberbank tagja a hazai Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA)?

Igen, az OBA tagja, így a magyar Sberbanknál elhelyezett betétekre is vonatkozik a betétbiztosítás által nyújtott védelem.

Mekkora az OBA betétvédelem maximális összege?

Az OBA betétesenként egy bankra, így a Sberbankra vonatkozóan is maximum 100 ezer eurónak megfelelő, 38 047 000 forintösszegig fizet. Ha egy ügyfélnek több betétje van a Sberbanknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki. A 100 ezer eurós limit mértékéig nem csak a tőkeösszeget, de a betéteken addig felhalmozott kamatot is megtéríti az OBA.

Milyen helyzetben fizet az OBA és mennyi idő alatt?

Az OBA az MNB határozata közlését követő napon, 2022. március 3-án, a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és 10 munkanapon belül, azaz 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítási összeget. A kártalanítás a banktól kapott ügyfél-információk alapján automatikus, azt nem kell az ügyfeleknek kérelmezniük az OBA-nál.

Kikre és milyen betétekre terjed ki az OBA kártalanítása?

Az OBA-védettség ? a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével ? mindenkire vonatkozik, aki egy magyarországi banknál a pénzmosási szabályoknak megfelelően azonosítottan betétet helyez el. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is.
A betétvédelemmel kapcsolatban további tájékoztatás az OBA honlapján található, itt, itt és itt.

Hogyan kapom meg a pénzem, ha az OBA kártalanít?

A kártalanítás összegét jellemzően más banknál vezetett bankszámlára történő utalással, kijelölt banki kifizetőhely igénybevételével, illetve postai kifizetés útján juttatja el az OBA az ügyfeleknek. Az OBA minden ügyfelet értesít a számára kijelölésre kerülő kifizetés módjáról. Az OBA minden esetben forintban fizeti ki a kártalanítás összegét még akkor is, ha valamely betét devizában került a Sberbanknál elhelyezésre. Az OBA a kártalanítás valamennyi fontos lépéséről tájékoztatja az ügyfeleket a honlapján.

Az OBA-garancia kiterjed a kkv vállalkozói számlára? 

Igen. A jogszabályi előírás alapján a védettség a Sberbanknál elhelyezett betétekre kiterjed, mely magában foglalja a magánszemélyek és a vállalkozások betéteit is. Ha valaki ugyanannál a banknál magánszemélyként és egy gazdasági társaság képviselőjeként, annak nevében helyezett el betétet, akkor a kétfajta betét külön-külön, egymástól függetlenül is biztosított, hiszen a betét tulajdonosa az utóbbi esetben a gazdasági társaság.

Mi lesz az önkormányzatokkal, amik a Sberbanknál vezették a számlájukat? Ők is kapnak kártalanítást?

Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok (számos ilyen település van Magyarországon) szintén részesülnek az OBA-védelemben. Az egyéb önkormányzatok, illetve az OBA-kifizetési limit feletti követelések esetében a végelszámolás során felosztható vagyont kapják meg az érintettek.

Folyósított, de még fel nem használt hitelösszegre is vonatkozik-e az OBA garancia?

Az OBA védelme csak a betétekre vonatkozik. A már megítélt, de még nem az ügyfél számláján lévő kölcsönösszegre tehát nem, a már az ügyfél számlájára folyosítottra igen.

Előfordulhat-e, hogy nincs elég pénze az OBA-nak a kártalanítás kifizetéséhez?

Nem. Amennyiben a kártalanítási összegeket már nem fedezi az OBA banki befizetésekből felhalmozott vagyona, úgy az OBA-nak törvényi lehetősége van átmenetileg az MNB-től, majd a pénz- és tőkepiacon állami garancia mellett kiegészítő forráshoz jutni. A betéteseknek járó kártalanítás anyagi forrása így minden körülmények között rendelkezésre áll. Az OBA történetének eddigi 29 évében minden kártalanításnál rendelkezett a betéteseknek járó összeg 100 százalékával, a kártalanítás anyagi fedezete tehát mindig rendelkezésre állt. A kártalanítás fedezetéről az OBA ? a pénzügyi stabilitási védőháló más szereplőivel együttműködésben ? folyamatosan gondoskodik.

The post Március 18-ig kártalanítja a Sberbank ügyfeleit az OBA first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés