:
Breaking News

Német önkéntesek is harcolhatnak Ukrajnában

Német önkéntesek is harcolhatnak Ukrajnában
  • 24.hu
  • 05 Mar, 2022
  • Címkék: #

A német közszolgálati média, a ZDF tévé értesülései szerint német önkéntes harcosok is vannak Ukrajnában. Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 16 ezer önkéntes érkezéséről beszélt korábban,  a ZDF úgy tudja, hogy több mint ezer külföldi harcol Ukrajnában. Közülük néhány német állampolgár ? ezt a berlini belügyminisztérium adataira hivatkozva írja a közszolgálati adó internetes honlapja.  A tárca közölte: kisebb, tíz alatti számban ismert németek kiutazása Ukrajnába.

Úgy tudni, hogy ők az ukrán oldalon fognak majd fegyvert, legalábbis az ukrán oldalt fogják támogatni.

Michael Probst / AP / MTI Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét hallgatják emberek Frankfurtban 2022. március 4-én.

A német alkotmányvédelmi hivatal szerint vannak arra utaló jelek, hogy sikerült néhány (szintén tíznél kevesebb személyről van szó) ?szélsőjobboldalinak? kiutaznia Ukrajnába. Ám az egyelőre nem biztos a német titkosszolgálatok szerint, hogy ezek a németek beleavatkoztak-e már a harcokba. A berlini belügy-, igazságügyi és külügyminisztérium közösen válaszolt az ZDF híradójának kérdésére, és ebből az derült ki, hogy álláspontjuk szerint azok a németek, akik hivatalosan belépnek az ukrán hadsereg kötelékébe, háború esetén csak akkor büntethetők, ha a nemzetközi jogot megsértik.

Az is kiderült egy korábbi, a Tagesspiegel által közölt hírből, hogy a német szövetségi kormány nem kívánja német állampolgárok harcba avatkozását megakadályozni ? akár még az orosz oldalon sem! ? viszont a szélsőjobboldalinak minősített személyek kiutazását szeretnék megakadályozni.

The post Német önkéntesek is harcolhatnak Ukrajnában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés