:

Háborús kutatások arról, mit/kit képvisel Orbán Viktor

Háborús kutatások arról, mit/kit képvisel Orbán Viktor
  • 24.hu
  • 05 Mar, 2022
  • Címkék: #

Két intézet is friss, reprezentatív közvélemény-kutatást készített az orosz-ukrán háború megítéléséről, Magyarország külpolitikájáról és arról, hogy Orbán Viktor és kormánya mostani döntései milyen érdekeket szolgálnak.

A kormányközeli Nézőpont Intézet konfliktusnak nevezi a háborút a felmérésében, amely a kormányfő és kihívója megítélésére és arra fókuszál, ki képviseli jobban a magyar érdekeket.

Az aktív szavazók

61%-a szerint Orbán Viktor, 10%-a szerint Márki-Zay Péter, 12%-a szerint egyikük sem, 5%-a szerint mindkettő.

A kormánypárti szavazók 95, az ellenzékiek 18 százaléka tartja  alkalmasabbnak a magyar érdekek képviseletére a kormányfőt, mint az ellenzék (amelyet baloldalinak nevez a Nézőpont) miniszterelnök-jelöltjét.

Az intézet rákérdezett arra is, mi a véleményük a magyaroknak a fegyverek felajánlásáról Ukrajnának. 15 százalék küldene fegyvert,  80 százalék ért egyet azzal, hogy a kormány nem segíti fegyverrel Ukrajnát.

A fideszesek 92, az ellenzékiek 64 százaléka ellenzi, a fideszesek 5, az ellenzékiek 27 százaléka támogatja a fegyverfelajánlást.

Orbán Putyin érdekeit szolgálja

A Publicus Intézetnél ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada (67%) azzal értett egyet inkább, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálja, bomlasztja az európai egységet, amivel veszélyezteti Európa és Magyarország biztonságát.

Tízből kilenc (88%) ellenzéki, a bizonytalanok többsége (54%) és minden tizedik (11%) Fidesz szavazó így vélte. Minél nagyobb településen él valaki, annál inkább egyetért ezzel.

A felmérés kapcsán (amit Ujhelyi István szocialista EP-képviselő megbízásából készítettek) az intézet emlékeztet rá, hogy egy éve még a csak a magyarok egynegyede nyilatkozott így. A fideszesek 83, a bizonytalanok 28, az ellenzékiek 12 százaléka vélte úgy, hogy a kormány külpolitikája elsősorban Magyarország érdekeit szolgálja.

Bár Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, téved az, aki azt mondja, a NATO megvéd minket, a felmérés szerint tízből kilencen inkább azzal értenek egyet, hogy a tagság biztonságot jelent.

Tízből kilenc (88%) válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország NATO-tagsága biztonságot jelent, ezért kiemelt jelentőségű a szövetségi együttműködés. Ezt gondolja az ellenzékiek 94, a bizonytalanok 79 és a Fidesz szavazók 76 százaléka.

Módszertan(ok) 

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. február 28. és március 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős minta és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ? 3,16 százalék.

A Publicus Intézet 2022. február 03 ? 14. között készítette hazánk felmérését 2006 fő telefonos megkérdezésével. A mintavétel torzulásai súlyozással korrigáltak. A minta alapján nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-2,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna.

The post Háborús kutatások arról, mit/kit képvisel Orbán Viktor first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés