:

Orbán olyan sok pénzt ígér a gazdáknak, amennyit még ő is nehezen tud elképzelni

Orbán olyan sok pénzt ígér a gazdáknak, amennyit még ő is nehezen tud elképzelni
  • 24.hu
  • 05 Mar, 2022
  • Címkék: #

A miniszterelnök felszólalt a Fidesz régi partnere, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kongresszusán, abból az apropóból, hogy megújítják a két szervezet közti együttműködés.

A beszéd központi gondolata a nemzeti szuverenitás megszerzése, megőrzése:

szuverenitás kell az energiában: Orbán arra kérte a gazdákat, ne hagyják, hogy a ?városi népek? lebeszéljék őket Paks2-ről szuverenitás kell a bankrendszerben: Orbán felidézte, hogy beváltotta ígéretét, és kétharmados kormányzása során a magyarországi bankrendszer bő felét magyar tulajdonba vette, ?amihez nem volt elég egy fokos?; ennek kapcsán arra kérte a gazdákat, hogy vásároljanak állampapírokat, ?hogy a kamatot ne Soros György-féle alapoknak adjuk oda, hanem Kovács bácsinak? nézem a számokat, és kitetszik, hogy nagyon sok pénz van a cihában? ezt vizsgálják felül?. és szuverenitás kell a demográfiában is: ?a gyerek az nem darab-darab, nem úgy van, hogy hiányzik innen egy gyerek, és hozunk máshonnét, egy keresztény gyereket nem lehet kiváltani egy muszlim felnőttel.?

A szuverenitás jegyében nemzeti élelmiszeripart kíván építeni; ennek kapcsán alább néhány kormányfői gondolat:

Magyarországon van 5,3millió hektárnyi termőföld összesen 2,7 millió ember tulajdonában, ez remek de csak 170 ezer agrárvállalkozás műveli ezt a területet, ez kevés; a kultúrateremtő magyar vidék nélkül Magyarország csupán Budapest-ország lenne kell mellé a vidék Magyarországa, ami viszont nem létezik magyar családi vállalkozások nélkül csakhogy a magyar családi vállalkozások tőkeszegények, noha a modern mezőgazdasághoz modern technológia kell.

Orbán kijelölte a helyzetelemzésből fakadó magyar gazdacélokat:

a feldolgozóiparban növelni kell a magyar tulajdon arányát, hiszen külföldi tulaj esetében semmi nem garantálja, hogy a magyar érdek szerint hozza meg döntéseit rá kell venni az agrárium nagy szereplőit, hogy fair áron integrálják a kicsiket, odaengedjék őket a kapacitásaikhoz meg kell akadályozni, hogy az élelmiszeripar nagy szereplői termőföldhöz jussanak, és ezzel kiszorítsák a ?kicsiket?; ?a fokos itt sem lesz elég precíziós műszer, a megoldás komoly intellektuális feladat?.

Orbán célja, hogy konzerválja a jelenlegi hazai arányt, miszerint a föld és az agrárkapacitások 20 százalék a nagyoké, 80 százalék pedig a kicsiké.

Ez működőképes és békét teremt, ennél az aránynál mindenki a munkájával törődik, ahelyett, hogy agrárforradalmakon törné a fejét.

At viszont rosszalja a miniszterelnök, hogy az agrárnagyvállalkozások körében elsöprő a külföldi a tulajdon. Egyedi matematikája a következőképpen hangzik:

Nem azt akarjuk, hogy ők ne legyenek itt, hanem azt, hogy mi legyünk itt. Ők is elférnek mellettünk, de nem helyettünk.

Konklúzió: sok-sok pénzzel meg kell erősíteni a magyar agráriumot.

A kormányfő adatai szerint mostanáig az állam 17,5 százalékot tett támogatásként az agrárköltésekhez. De: ?arra jutottunk az itt jelenlévő pénzügyminiszter homlokredőiek árnyékában?, hogy az arány 80 százalékra emelendő; így a következő években kilencezermilliárd forint jut a magyar mezőgazdaság fejlesztésére.

A miniszterelnök azt mondta, ekkora összeget neki is nehéz elképzelnie.

Ha ezzel most nem tudjuk modernizálni a magyar mezőgazdaságot, akkor soha, utolsó lehetőség, ragadjuk meg, mert a versenytársaink elhúznak mellettünk.

Két további tételt kapott a nyolcvanas szám:

a fejlesztés során el kell eljutni addig, hogy a feldolgozóipar nyolcvan százaléka is magyar kézbe kerüljön ez esetben kúszhat fel 80 százalékra a magyar élelmiszerfogyasztás aránya.

A kormányfő szót ejtett az orosz-ukrán háborúról is. Erősen tart az Oroszországot sújtó szankcióktól, és csak reméli, hogy ?nekünk fog kevésbé fájni?.

Szeretné elérni, hogy az energia kimaradjon a szankciókból. Ugyanis szerinte nemcsak az fordulhat elő, hogy a szankciók nyomán drágul az energia, ?hanem az is, hogy nincs energia?.

A háború kapcsán jegyezte meg, hogy a közép-európai valuták ?libikókára kerültek?.

Úgy véli, a háború hangulata a magyar országgyűlési választásokra is rányomja majd a bélyegét:

A kormány az erőinek csak egy részét fordíthatja kampányra? A lelkesedés fontos, de a józanész fontosabb.

Ami a háborúnak a magyar mezőgazdaságra gyakorolt hatását illeti:

az Oroszországba és Ukrajnába irányuló mezőgazdasági exportunk összesen nem éri el az öt százalékot ? ez menedzselhető az import súlyosabb kérdéseket vet fel: az oroszoktól és ukránoktól importált takarmány és műtrágya aránya tizenöt százalék.

Általános tennivalóként határozta meg Orbán Viktor, hogy a magyar vidék megtartsa a fiataljait, merthogy jelenleg ?sokan mennek külföldre, mert nincs, ami itt tartsa őket?. Orbán azt üzente az úgymond ballib szociológusoknak, akik szerint nem elég mobilak a magyarok, hogy ?legyél te mobilis, barátom?.

A fiatalok megtartásának is vannak kritériumai, biztosítani kell a civilizációs vívmányokat, úgymint:

legyen munka, nem túl messze a lakóhelytől legyen megfelelő egészségügyi ellátás legyen színvonalas oktatás, helyben alsó tagozat, középiskola nem messze legyen szabadidős lehetőség, sportcsarnok, könyvtá legyen jó út és kell internet, ?mert ez a bolond világ úgy döntött, hogy két életünk legyen, egy valóságos és egy virtuális?

Összességében: senkinek ne kelljen napi egy óránál többet ingáznia.

A miniszterelnök önellátó Magyarországot akar. Azt mondta, nem a globális ellátási láncokba kell beilleszteni a magyar mezőgazdaságot, a magyar vakcinagyártás, a magyar energetikát, hanem az önellátás felé kell mozdulni. Meg azt is mondta, hogy ma már nem igaz, hogy Magyarországnak nincsenek nyersanyagai, ?más világ jön, melyben a föld és a víz legalább olyan fontos nyersanyag, mint amelyek az ipar működtetéséhez szükségesek?.

Jutott energia a kommunistázásra is: a kormányfő szerint a Fidesz azért lépett szövetségre a Magosszal, mert ?van a történelemnek lejtése és sodrása?, értsd, a régi padlássöprő kommunista szívós fajta; 1990-ben nem léptek le a politikából, és a városi liberálisokkal kiegészülve vissza-visszatérnek a hatalomba, amire a magyar gazdák mindannyiszor ráfizettek. Kormányfői konklúzió: a magyar mezőgazdaság elemi érdeke, hogy a baloldalt és a baloldali liberálisokat távol tartsa a kormányrúdtól.

Orbán Viktor legfőbb kérése a magyar gazdákhoz: ?Április harmadikán menjenek el szavazni, hallgassanak a szívükre, szavazzanak a Fideszre.?

The post Orbán olyan sok pénzt ígér a gazdáknak, amennyit még ő is nehezen tud elképzelni first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés