:

Hónapokra blokkolhatja Oroszország a bécsi nukleáris tárgyalásokat is

Hónapokra blokkolhatja Oroszország a bécsi nukleáris tárgyalásokat is
  • 24.hu
  • 05 Mar, 2022
  • Címkék: #

Oroszország az iráni atomalku helyreállításáról szóló bécsi tárgyalások blokkolásával is próbálkozhat az orosz-ukrán háborúra hivatkozva, derül ki a Reuters szombati tudósításából. Eszerint egy iráni hivatalos forrás azt mondta, hogy az Oroszország által támasztott új követelések árthatnak a bécsi nemzetközi nukleáris tárgyalásoknak, amelyek az Iráni Atomalku helyreállítását célozzák.

Az Iráni Atomalku egy 2015-ben kötött multilaterális megállapodás volt, (Joint Comprehensive Plan of Action ? JCPOA), amely az iráni nukleáris létesítmények leépítéséért cserébe gazdasági szankciók feloldását ígérte a teheráni kormányzatnak.

A megállapodást hat nagyhatalom, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína kötötte meg a közel-keleti országgal, ám azt Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban ? máig tisztázatlan okokból ? egyoldalúan felrúgta.

Ez a megállapodás tette lehetővé többek között, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a ?keleti nyitás? nevű projekt keretében az Orbán Viktor által vezetett magyar kormány is üzleti kapcsolatokat és tőkebefektetéseket szervezzen Iránban. Az Iráni Atomalku helyreállításának kilátásairól itt írtunk részletesebben:

Kapcsolódó Kell-e félnünk az iráni atomprogramtól? Lezárult az iráni nukleáris programról szóló nemzetközi tárgyalások újabb fordulója Bécsben, de a résztvevők továbbra sem jutottak közelebb a mindenkit megnyugtató megoldáshoz.

Oroszország ? az ukrajnai inváziót követő nyugati szankciók kapcsán ?  a napokban azzal a követeléssel állt elő, hogy Amerikai adjon írásos garanciákat arra nézve, hogy a Moszkvával szembeni új szankciók nem sértik az oroszok együttműködést a közel-keleti nagyhatalommal.

A Reutersnek nyilatkozó iráni tisztségviselő szombaton ugyanakkor azt monda, hogy az orosz követelés

nem konstruktív

a 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztéséről szóló tárgyalások szempontjából.

Oroszország bejelentése eszerint akár több hónapra is blokkolhatja a Teherán és Washington között Bécsben folytatott intenzív közvetett tárgyalásokat, amelyek immár 11 hónapja tartanak.

Oroszország a bécsi tárgyalásokon elfoglalt álláspontjának megváltoztatásával másfajta érdekeit akarja biztosítani. Ez a lépés nem építő jellegű a bécsi nukleáris tárgyalások szempontjából

? mondta szombaton az iráni tisztségviselő Teheránban.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország követelése ártana-e bécsi tárgyalásoknak, az International Crisis Group nevű transznacionális válságkezelő szervezet iráni projektigazgatója, Ali Vaez azt mondta:

Még nem. De a két válságot lehetetlen hosszabb ideig elkülöníteni.

The post Hónapokra blokkolhatja Oroszország a bécsi nukleáris tárgyalásokat is first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés