:

Kína nem szívesen látja azt, ami most Ukrajnában történik

Kína nem szívesen látja azt, ami most Ukrajnában történik
  • 24.hu
  • 06 Mar, 2022
  • Címkék: #

A kínai külügyminiszter, Vang Ji telefonon tárgyalt amerikai kollégájával, Anthony Blinkennel, és azt mondta neki, az ukrajnai helyzet ?fejlődése? olyan, amit ?Kína nem akar látni? ? írta a CNN a kínai külügyminisztérium közleménye alapján.

Vang szerint a helyzetet ?párbeszéddel és tárgyalásokkal? kell megoldani, és felszólította az Egyesült Államokat, a NATO-t és az Európai Uniót, hogy ?egyenlő párbeszédet? folytassanak Oroszországgal. Szerinte ?figyelmet kéne fordítaniuk a NATO folyamatos keleti terjeszkedésének Oroszország biztonságára gyakorolt negatív hatására?

Kína minden olyan erőfeszítést támogat, amely a helyzet enyhítésére és politikai rendezésére irányul, ugyanakkor ellenez minden olyan lépést, amely nem támogatja a diplomáciai megoldást, és olajat tesz a tűzre

? mondta Vang.

Blinken pedig azt mondta, Oroszország nagy árat fog fizetni ?az előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan? háborúért. Hozzátette:

a világ figyeli, mely nemzetek állnak ki a szabadság, az önrendelkezés és a szuverenitás alapelvei mellett.

Kína és Oroszország az elmúlt egy évtizedben egyre közelebb került, mert közös érdekük a Nyugat gyengítése. Az ukrajnai invázió ugyanakkor megdolgozza a kapcsolatukat, mert a szoros stratégiai partnerségük és az állami szuverenitás támogatása egyszerre kissé ellentmondásos. Egyelőre Kína se nem hagyta jóvá, se nem ítélte el az oroszok támadását.

Kína az a szankciók után nem rohant segíteni Oroszországnak, de sokat nem is tudnának ? mondják szakértők. Már csak azért sem, mert a kínai bankok és vállalatok másodlagos szankcióktól tartanak, ha kapcsolatba lépnek orosz partnerekkel.

The post Kína nem szívesen látja azt, ami most Ukrajnában történik first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés