:

Nemzetgazdasági kiemelést kapott, mégsem zsúfolják agyon az angyalföldi óriástársasházat

Nemzetgazdasági kiemelést kapott, mégsem zsúfolják agyon az angyalföldi óriástársasházat
  • 24.hu
  • 06 Mar, 2022
  • Címkék: #

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált kiemelés hosszú időn át csak a kormány számára fontos ipari és középületeket segítette abban, hogy túllépjék az építési szabályok által kijelölt határokat, 2021 azonban ebben is nagy fordulatot hozott: tavasszal Balatonaligán indult volna meg egy jókora, a környezetét, illetve a Balaton mentén futó utat nem tisztelő lakóház megvalósítása, ezzel közel egyidőben pedig a XIII. kerületben terveztek hasonló méretű fejlesztést.

A Dagály Fürdő, illetve a Duna Aréna tőszomszédságában fekvő telken májusra születtek meg az Erdért kosárlabdázóinak új sportcsarnokát, illetve egy, az Erzsébet téri kulturális központot (előbb Gödör, ma Akvárium) is jegyző Bánfalvi Koppány 272 lakásos társasházát mutató koncepciótervek ? utóbbira az Önkormányzat azonnal nemet mondott, kijelentve, hogy az túlzó méretű, így egy új tervcsomag elkészítését kérte.

A kialakult helyzetet a Magyar Közlöny szeptember 6-i számában közzétett kiemelés oldotta fel, ami

azt is lehetővé tette, hogy egy még nagyobb alapterületű, nagyobb mélygarázzsal rendelkező, magasabb, sőt, kevesebb zöldfelülettel körülvett ház szülessen, ahol a legkisebb lakások akár 30 négyzetméternél is kisebbek lehetnek majd.

Kapcsolódó Úgy épülhet gigatársasház a Duna Aréna mellett, hogy közben az önkormányzat kezét megkötötte a kormány A társasház terveit a kerület korábban elkaszálta, most már nem teheti, aminek egy még nagyobb és zsúfoltabb épület, még kevesebb zöld és parkolóhely lehet az eredménye.

A témában október végén megjelent cikkünkben az építtető APR Bodor Projektet is megkerestük, ami válaszában kijelentette:

a társaság élhető környezetet akar létrehozni, így a céljuk egy emberléptékű, esztétikus beruházás megvalósítása, így a terveket átdolgozzák, mielőtt építési engedélyt kérnének a Kormányhivataltól.

A felkért építész mostanra elkészült a végleges tervekkel ? derült ki az Építészfórumról, ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján néhány nappal ezelőtt az építéssel kapcsolatos friss dokumentumok tűntek fel.

Tulajdonosi háttér

A cég mögött Zentai Péter üzletember áll, aki állandó üzlettársa Ruszlan Megdetovics Rahimkulovnak, a Putyin belső köréhez számított, egy cégcsoporton át az OTP Bank részvényeinek több mint hét százalékát is birtokló Rahimkulov család sarjának.

Nem használja ki a lehetőségeket

A környezetvédelmi hatósági eljáráshoz kapcsolódó iratokból számos fontos részlet is kiderült ? ezek szerint az épület építtetője az APR Bodorral azonos kézben lévő iDOM Házépítő Kft., ami

276 helyett immár 330 lakást hozna létre a területre építeni vágyott nyolcemeletes, két pinceszinttel rendelkező épületben.

A földszinten nem csak hat, különböző méretű üzlethelyiséget, de parkolóhelyeket is rejtő ház lakásaihoz a Kormányhivatalhoz eljuttatott anyagok szerint három lépcsőház, illetve összesen öt lift tartozna, az első emeletre, a belső udvar mellé

egy kisebb wellness-részleget is bezsúfolnának, benne három szaunával, illetve egy ?jaquccival?.

A felszín felett, illetve alatt összesen 414 parkolóhelyet magában foglaló ? ebből nyolcvankettő az üzletekbe érkező vásárlókat szolgálná ki ?, változatos méretű, 35-127 négyzetméteres lakásokkal megtöltött épület látványterveit a dokumentumok szerint a Bánfalvi tulajdonában lévő BM Építész Kft. készítette.

A XIII. kerületi Önkormányzat által korábban túlméretezettnek tartott tervek mostanra sokat finomodtak ? derül ki a dokumentációból, hiszen annak attribútumai mindössze egy ponton használják ki a nemzetgazdasági kiemelés által hozott előnyöket:

a beépítés módjában, hiszen az nem csatlakozik majd a szomszédos épülethez, hanem szabadon áll majd.

Pest Megyei Kormányhivatal

Az iratokban a telekre tervezett sportcsarnok részletei is szerepelnek: eszerint a tervező a korábbi tervverziókat is jegyző Mérnök Mátrix Zrt., az épület pedig száz autót, illetve két buszt elnyelni képes pinceszintjével, illetve három emeletével közepes méretű, edzésekhez is használt sportlétesítménnyé válik majd, hiszen lelátóin 399 ember foglalhat majd helyet.

Kérdés, hogy mikor fog mindez megvalósulni. A hatósági építési rendszer szerint a sportcsarnok 2021. január 27-én szerzett végleges építési engedélyt, a telken lévő ?új vegyes rendeltetésű épület? tervcsomagját pedig 2022. február 22-én indították el a Kormányhivatal felé, így a lakóház alapozási munkálatai akár már ezen a nyáron megkezdődhetnek.

Mérnök Mátrix Zrt. / Pest Megyei Kormányhivatal A múlt

A beépíteni tervezett földdarabon egészen a hatvanas évek lakótelep-építkezéséig állva maradtak a tót telepesek vályogházaiból született Lepsi épületei, de a terület nyilvánvalóan már ezek megépítése előtt is lakott hely volt.

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény / MuseumDigital

A Várkapitányság által végzett egyszerűsített előzetes régészeti dokumentáció azonban arra is rámutatott, hogy a földben ennél jóval idősebb maradványok is rejtőzhetnek, hiszen az északra fekvő szomszédos telken római kori épületek, illetve emlékek ? jó eséllyel az egykori Transaquincum ellenerőd nyomai ? is előkerültek, így a társasházhoz szükséges földmunkák előtt is szükség lesz egy átfogó feltárásra, ami akár meglepő eredményeket is hozhat majd.

The post Nemzetgazdasági kiemelést kapott, mégsem zsúfolják agyon az angyalföldi óriástársasházat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés