:

A tésztanagyhatalom Olaszországot gabonahiány fenyegeti a háború miatt

A tésztanagyhatalom Olaszországot gabonahiány fenyegeti a háború miatt
  • 24.hu
  • 06 Mar, 2022
  • Címkék: #

Bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett  búzaszállítmányok megakadása miatt a La Repubblica napilap vasárnapi beszámolója szerint, amely a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását várja.

A tizenegyezer tagot tömörítő Consorzio Agrari d’Italia (CAI) agrárszövetség adatai szerint az ukrajnai háború utóbbi tizenegy napja alatt a bolognai árutőzsdén a közönséges búzaliszt ára 12 százalékkal emelkedett, a kukoricáé 14,5 százalékkal. Egyedül a nagyrészt Kanadából importált és a tésztákhoz használt durumbúza ára maradt stabil.

A Coldiretti termelői szövetség hangoztatta, hogy a világméretű ?vészhelyzet közvetlen közelről? érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64 százalékát, valamint az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

A Coldiretti emlékeztetett, hogy az utóbbi tíz évben az olasz kukoricatermelés mennyisége egyharmaddal csökkent, a búzáé pedig húsz százalékkal. ?A helyzet csak  rosszabb lesz, mivel a közös európai agrárpolitika nem ösztönzi a termelést? ? jelentette ki Ettore Prandini a Coldiretti elnöke.

Stefano Fugazza, a milánói kézműves vállalkozásokat képviselő Unione Artigiani elnöke a La Repubblicának azt mondta, máris tucatnyi pékséget fenyeget bezárás a megemelkedett alapanyag árak következtében.

(MTI)

The post A tésztanagyhatalom Olaszországot gabonahiány fenyegeti a háború miatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés