:

Új tengeralattjáró-bázist épít Ausztrália

Új tengeralattjáró-bázist épít Ausztrália
  • 24.hu
  • 07 Mar, 2022
  • Címkék: #

Ausztrália új tengeralattjáró-bázist épít keleti partjainál, hogy támogassa az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával kötött biztonsági partnerség keretében beszerzendő nukleáris tengeralattjáró-flottát ? jelentette be Scott Morrison miniszterelnök hétfőn.

Egy második tengeralattjáró-bázis létesítése a keleti partvidéken jelentős előnyökkel fogja növelni stratégiai elrettentő képességünket műveleti, képzési, személyzeti és ipari szempontból,

mondta Morrison a nemzetközi hírű Lowy Intézetben.

Azt mondta, hogy a queenslandi Brisbane, valamint az új-dél-walesi Newcastle és Port Kembla lehetséges helyszínekként szerepelnek a 10 milliárd ausztrál dollárra (7,4 milliárd dollár) becsült védelmi létesítmény lehetséges helyszínei között.

A lehetséges helyszíneket az ipari infrastruktúra, a nagy népességű központok, a mélyvizek, a tengeri kiképzőpontok, valamint a fegyvertároló és -rakodó létesítmények közelsége miatt választották ki ? hangsúlyozta az ausztrál kormányfő.

Az új létesítmény további lehetőséget teremt az Ausztrália nyugati partvidékén lévő meglévő tengeralattjáró-bázis mellett az Indiai-óceánon lévő stratégiai jelentősége miatt is.

Tavaly szeptemberben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália új biztonsági szövetséget hozott létre ?AUKUS? néven, amelynek keretében Ausztrália a műszaki együttműködés révén nukleáris tengeralattjárók beszerzésére törekszik.

(MTI)

The post Új tengeralattjáró-bázist épít Ausztrália first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés