:

Távhőrekord és komoly földgáz-megtakarítás a budapesti hulladékból (x)

Távhőrekord és komoly földgáz-megtakarítás a budapesti hulladékból (x)
  • 24.hu
  • 07 Mar, 2022
  • Címkék: #

40 éves fennállásának eddigi legnagyobb mértékű távhőtermelését, közel egymillió gigajoule (GJ) hőenergia előállítását érte el a tavalyi évben a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű. Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye. Az erőmű működése 2021-ben 28 millió m3 földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára.

Forrás: BKM Nonprofit Zrt.

Az Európai Unió, így hazánk klímavédelmi céljainak teljesítésében is fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, a 2020. év végén elfogadott Nemzeti Energiastratégiában is kiemelten szerepel a Zöld Távhő Program. Eszerint a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70% feletti szintről 50%-ra kell csökkenteni. A most elért rekordnagyságú hulladékalapú távhőtermelés ehhez a célhoz visz közelebb.

Forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A hulladékból nyert közel egymillió (975,649) GJ hőenergia megtermelése éves szinten mintegy 60 ezer tonna CO2, és további mintegy száz tonna egyéb légszennyező anyag kibocsátásának csökkenését eredményezte a fővárosi földgázalapú távhőtermelő létesítményeknél. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2021-ben megtermelt rekordmennyiségű hőenergia 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét (távfűtését és melegvíz-ellátását) biztosította környezetbarát, fenntartható módon.

Forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A rekord mértékű hőtermelés az optimalizált üzemeltetési és karbantartási eljárásrendnek köszönhető, a működés hatékonyságát emellett nagymértékben elősegítette az egységes keretek között működő Budapesti Közművek szakmai üzletágainak (távhőszolgáltatás, hulladékgazdálkodás) szoros együttműködése.

Forrás: BKM Nonprofit Zrt.

Az erőműben alkalmazott ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a legszigorúbb hazai és uniós környezetvédelmi normáknak.

The post Távhőrekord és komoly földgáz-megtakarítás a budapesti hulladékból (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés