:

Mínusz 15 fok is lehet márciusban

Mínusz 15 fok is lehet márciusban
  • 24.hu
  • 07 Mar, 2022
  • Címkék: #

Szűk két hete hatalmas változás ment végbe időjárásunkban, amikor az addigi nyugat-keleti (zonális) áramlást az észak-déli irányú (meridionális) áramlás váltotta. Míg előbbi szokatlanul szeles, ámde kiszámítható időt hozott, addig utóbbit inkább a szélsőségek és hirtelen változások jellemzik ? ennek lehetünk tanúi a következő bő egy hétben.

Hétfőn újabb hidegbetörés érkezett északkeletről, de a mélypontot pénteken érjük el. A hosszú hétvége alig fagypont feletti maximumokkal indul, éjjel pedig néhol -15 fok is lehet

? mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: várhatóan 13-14. környékén viszont erőteljes melegedés kezdődik.

Marad a tél napsütéssel

Kezdjük az elején, pontosabban azzal, hogy a meridionális áramlás egy szélesen elnyúló hullámot alkot, amelynek ?csúcsa? délről szállít meleg levegőt északra, ?hullámvölgye? pedig hideget a fagyos északról délre. Hazánk jelenleg a képződmény ?leszálló ágában? helyezkedik el, ez okozza a télies időjárást, hiába járunk már a meteorológiai tavaszban.

Az északkeleti, rendkívül száraz légtömegek ragyogó napsütést hoznak, csak a hétfői és majd a szerdán várható újabb hidegbetöréssel érkeznek felhők és helyenként némi csapadék. Utóbbi a hőmérsékleti viszonyok függvényében vegyes halmazállapotban érnek földet, esőre, hóra, havas esőre egyaránt számíthatunk.

A hőmérsékleti csúcsok a hét első felében a 3-8 és 4-9 fokos tartományban lesznek, éjszakánként viszont -1 és -7 fok köré hűl a levegő, fagyzugos helyeken akár -10 fokot is mérhetünk. A mélypontot, mint már utaltunk rá péntekre érjük el, ekkor:

a legmelegebb órákban 2-4 fokot mérhetünk, hajnalra pedig országszerte -5 és -10 fok lesz, de néhol -15 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Két nap alatt kitavaszodhat

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján március 13?14. környékén látszik markáns változás. Ekkor várható a meridionális hullám áthelyeződése, nagyjából két nap lesz, amíg a déli meleget szállító felszálló ága kerül hazánk fölé.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nyugaton erős felmelegedés kezdődik, majd a tavaszi idő lassan meghódítja hazánkat kelet felé haladva. Nagyjából a hosszú hétvége utolsó két napján hatalmas lesz a hőmérsékleti kontraszt, nyugaton már 10 fok körüli hőmérsékletekkel, míg keleten ? egyre szűkülő területen ? marad a tél.

A végeredményként pedig március 15-16. körül már egész Magyarországon tavaszira fordul az idő ? jelen állás szerint, hiszen mint tudjuk, a meridionalitás gyors és extrém változásokra képes.

The post Mínusz 15 fok is lehet márciusban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés