:

Kulturális vasfüggönyt követelnek az ukrán filmrendezők az oroszok köré

Kulturális vasfüggönyt követelnek az ukrán filmrendezők az oroszok köré
  • 24.hu
  • 07 Mar, 2022
  • Címkék: #

Kulturális bojkottot követel hét ismert ukrán rendező Oroszország ellen, azt követelik, hogy a kulturális élet szakítsa meg a kapcsolatot az oroszokkal, mert csak ?így lehet megtisztítani a világot a terrorista ország propagandájától” ? írja a Variety.

A közös nyilatkozatban olyan elismert művészek adtak hangot véleményüknek, mint Roman Bondarcsuk (Ukrán seriffek), Nariman Aliev (Homeward), Alina Gorlova (No Obvious Sings), Valentin Vaszjanovics (Atlantis), Antonio Lukics (Hangtalan gondolataim), Marina Gorbacs (Klondike). A hét rendező Oleg Sentsov ukrán rendezőhöz és Denis Ivanov producerhez csatlakoztak, akik már korábban is elmarasztalták az orosz kultúrát. Sentsov neve az utóbbi évtizedben elsősorban azért vált világszerte ismertté, mert öt évig ült politikai fogolyként egy szibériai börtönben, ahonnan 2019-ben egy fogolycsere okán engedték ki.

Most arra van szükség, hogy leengedjük a kulturális vasfüggönyt Oroszország körül. Meg kell állítani minden kulturális együttműködést a terrorista állam képviselőivel, amely az egész világ elpusztításával fenyeget. Meg kell szakítani minden olyan rendezővel a kapcsolatot, akik még mindig az szovjet paradigmák szerint élnek, és a civilizált világot birodalmi ideológiával átitatott üzenetekkel mérgezik

? írta a közös közleményben Vaszjanovics. Bondarcsuk hozzáteszi, hogy muszáj korlátozni az orosz kultúra befolyását a világra, mivel a kultúra volt az, amely megteremtette az ukrajnai háború ideológiai alapjait. Aliev szerint

az orosz kultúra mindig a hatóságok eszköze volt arra, hogy legitimálják az általuk elkövetett bűnöket. Az orosz mozi és kultúra elleni bojkott egy kísérlet arra, hogy megtisztítsuk a világot a terrorista állam propagandájától.

A Guardian szerint a felsorolt rendezők nagy része jelenleg is Ukrajnában van: Bondarcsuk Kelet-Ukrajnába menekítette gyerekeit, Gorlova Kijevben van, Vaszjanovics Kijevtől nem messze egy kis faluban, Ivanov és Senstov pedig jelentkeztek katonának.

A világ kulturális intézményei sorra hirdetnek bojkottot az orosz kultúra ellen, de olyanok is akadnak, akik inkább boszorkányüldözésnek látják a kultúrharcot. A jelenségről itt írtunk részlesen:

Kapcsolódó Már javában zajlik az oroszok elleni kulturális hidegháború Se Batman, se Iggy Pop ? a nemzetközi kulturális szcéna több fronton bojkottot hirdetett Oroszország ellen. De el lehet-e ítélni egy nemzet minden művészét csak azért, mert az elnökük háborút indított?

The post Kulturális vasfüggönyt követelnek az ukrán filmrendezők az oroszok köré first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés