:

Az ukránok azt állítják, hogy az oroszok lőni kezdték a Mariupolból kivezető humanitárius folyosót

Az ukránok azt állítják, hogy az oroszok lőni kezdték a Mariupolból kivezető humanitárius folyosót
  • 24.hu
  • 08 Mar, 2022
  • Címkék: #

Az oroszok lőni kezdték azt a humanitárius folyosót, melyen keresztül Mariupol városát hagyja el a civil lakosság – erről ír a BBC. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint nyolc teherautó és 30 autóbusz van úton, hogy humanitárius segélyt szállítsanak a városba, és evakuálják a civileket Zaporizzsjába. Mariupolban közel egy hete nincsen vezetékes víz és áram, és fogy az élelem. Az ukrán elnök nemrég arról beszélt, hogy kiszáradás okozta egy kisgyerek halálát a városban.

Kedden megkezdődött a civilek evakuálása az északkelet-ukrajnai Szumi városból és Ispin kijevi peremkerületből. Előtte az orosz és az ukrán tisztségviselők megállapodtak abban, hogy humanitárius folyosókat alakítanak ki a civilek menekülési lehetősége érdekében az orosz hadsereg által ostromlott városoknál.

Dmitro Zsivickij, a szumi régió kormányzója egy videoüzenetében közölte, hogy már több autóbusznyi civil elhagyta a várost, és a nyugatra lévő Poltava felé tart. Elsőbbséget élveznek a mozgáskorlátozottak, a terhes anyák és a gyerekek – tette hozzá. A szumi ügyészi hivatal egy friss közleménye szerint a hétfő esti légitámadásban legkevesebb 21 civil vesztette életét a városban.

Helyi idő szerint fél tízkor már több mint 150 ember elhagyta városát, és a kiürítés folyamatban van

– mondta Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója.

Irpin kijevi peremkerületből is elindultak a menekülő civilek. A kerület vasárnap még ostrom alatt állt. Egy helyi lakos a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Irpinben nem maradt egy ép ház sem.

The post Az ukránok azt állítják, hogy az oroszok lőni kezdték a Mariupolból kivezető humanitárius folyosót first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés