:

íme az EU tervei az orosz energiafüggőség megszüntetésére

íme az EU tervei az orosz energiafüggőség megszüntetésére
  • 24.hu
  • 08 Mar, 2022
  • Címkék: #

Felvázolta terveit az Európai Unió, hogy miként szüntetné meg az orosz energiától való függését? írja a CNN.

Az EU kedden közölte, hogy idén kétharmadára csökkenti az orosz gázimportot, és ?jóval? 2030 előtt megszünteti az orosz olaj- és gázszükségletet.

Az EU sajtóközleménye szerint az unió az orosz gáztól való függőségének megszüntetését tervezi a ?gázellátás diverzifikálásával, a nem orosz beszállítóktól származó magasabb cseppfolyósított gáz importjával, valamint nagyobb mennyiségű biometán és megújuló hidrogén termelés és import révén. A cikk megjegyzi, hogy az Európai Unió földgáztermelésének mintegy 40 százaléka Oroszországtól függ, valamint a felhasznált olaj 27 százalékát is orosz importból fedezik. Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta, hogy Oroszország leállíthatja Németország gázellátását az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, megtorlásul amiatt, hogy Olaf Scholz Németország kancellárja blokkolta az Északi Áramlat 2 vezetékprojektet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: ?Függetlenednünk kell az orosz olajtól, széntől és gáztól. Egyszerűen nem támaszkodhatunk olyan beszállítóra, aki kifejezetten fenyeget bennünket. Már most cselekednünk kell az emelkedő energiaárak hatásainak mérséklése érdekében, diverzifikálni kell gázellátásunkat a következő télre, és fel kell gyorsítani a tiszta energiára való átállást.?

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa kijelentette, hogy az EU-nak ?elegendő mennyiségű gáza van? a tél hátralévő heteire, de ?sürgősen pótolnunk kell tartalékainkat a következő évre. A Bizottság ezért azt fogja javasolni, hogy október 1-jéig az EU-ban a gáztározókat legalább 90 százalékig fel kell tölteni? ? mondta.

The post íme az EU tervei az orosz energiafüggőség megszüntetésére first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés