:
Breaking News

Róla nevezték el Amerikát

Róla nevezték el Amerikát
  • 24.hu
  • 09 Mar, 2022
  • Címkék: #

A X. században a vikingek nemcsak többször jártak Észak-Amerikában, de több telepet is létesítettek a keleti partvidéken. Ezek idővel elenyésztek, miként ismereteik sem váltak a ?földrajzi felfedezések? részévé, az új kontinens létezéséről a XV-XVI. század fordulójáig Európában senki nem tudott. Kolumbusz Kristóf 1492-es első útja ma Amerika felfedezéseként közismert, azt azonban kevesen tudják, hogy a genovai hajós haláláig abban a hitben élt, hogy eredeti céljának megfelelően nyugat felé hajózva, a Földet megkerülve sikerült Ázsiába eljutnia.

Az utókor pedig nem volt hozzá annyira kegyes, hogy érdemeit legalább utólag a térképen is elismerje, ez a megtiszteltetés a firenzei Amerigo Vespuccit érte.

1451-ben vagy 1454-ben született egy gazdag kereskedőcsaládban, humanista nevelést kapott, 25 éves korától pedig már a Medici család szolgálatában állt, személyesen ismerte Kolumbuszt. Később spanyol és portugál megbízásból térképezte fel az Újvilág karibi és déli részeit.

Egy másik földrészen járt

A Múlt-kor.hu cikke szerint Vespucci 1497 és 1504 között saját állítása szerint négy, bizonyíthatóan két utazást tett az Újvilágban. Ezt követően többé nem szállt tengerre, a hajózásban és a kereskedelemben jártas férfiúként felvételt nyert a Nyugat-indiai Kereskedőházba, 1508-ban Kasztília főrévkalauzának nevezték ki.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a spanyol flotta kormányosait kellett megtanítania a navigáció és a kozmográfia rejtelmeire, továbbá felügyelte a kapitányok által szolgáltatott adatok összegyűjtését, a térképek készítését.

Vespucci hírneve két levelén alapul, amelyek több nyelven és számos országban megjelentek, de kéziratban nem maradtak fenn. A levelek hitelessége és Vespucci utazásainak száma körül heves vita bontakozott ki, az azonban bizonyos, hogy az európai közvélemény ezekből tudta meg az új kontinens létezését, és a felfedezést Vespucci nevéhez kapcsolta. Rádöbbent ugyanis, hogy az az elfogadott földrajzi hagyomány, amely szerint Kolumbusz Ázsiába hajózott, nem egyeztethető össze a tényekkel, és

kimondta: egy másik földrészen járt

America

A német humanista Martin Waldseemüller, aki nagyon szeretett neveket kitalálni, 1507-ben kiadott egy világtérképet, amely már külön ábrázolta az Újvilágot. Annak déli részére az America szót nyomtatta, a névadást Vespucci latinizált keresztneve ihlette, méghozzá nőnemű alakban, lévén a többi akkor ismert kontinens neve (Europa, Asia, Africa) szintén nőnemű.

Waldseemüller rövid időn belül megváltoztatta véleményét, de ekkor már késő volt: a sok ezer példányban kinyomtatott térkép révén első elnevezése terjedt el. A spanyolok és az olaszok egy ideig még az Indiák elnevezést használták, de végül náluk is az Amerika nyert polgárjogot.

The post Róla nevezték el Amerikát first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés