:

Alig mozdulnak a frontvonalak Ukrajnában, de egyre nagyobbak a veszteségek ? Itt vannak a legfontosabb hírek szerdán

Alig mozdulnak a frontvonalak Ukrajnában, de egyre nagyobbak a veszteségek ? Itt vannak a legfontosabb hírek szerdán

Immár tizennegyedik napja zajlik Oroszország ukrajnai háborúja, az orosz hadsereg relatíve még mindig csak az ország kis részét vette ellenőrzése alá, annak ellenére, hogy a határok mellett az elmúlt hónapokban összevont csapatok már csaknem egésze harcol. Az egyetlen nagyváros, amit sikerült bevenniük, a Fekete-tenger mellett található Herszon; Harkov és Mariupol már jó ideje nagy támadások alatt áll, a főváros, Kijev ostroma viszont érdemben még el sem kezdődött. Már három körben zajlottak a béketárgyalások az orosz és az ukrán fél között, de érdemi áttörést nem sikerült elérni. Egyre több a civil áldozat, mivel az orosz tüzérség válogatás nélkül lövi a városokat, de az orosz hadsereg személyi és dologi veszteségei is jelentősek. Moszkvát súlyos szankciók sújtják; kedd este az Egyesült Államok bejelentette, megszünteti az energiakereskedelmet Oroszországgal. Egyre több nyugati cég függeszti fel oroszországi tevékenységét: kedden így tett a McDonald?s, a Coca-Cola és a Pepsi is. A menekültválság is egyre jelentősebb: már több mint 2 millió ukrajnai állampolgár hagyta el az országot.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. Bár hamarosan a háború harmadik hetébe lépünk, az orosz csapatok még mindig Ukrajna egy kis részét ellenőrzik csak, és a NATO nem is vár komoly sikereket az elkövetkező napokra.
2. Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti orosz olaj- és gázimportját, és Nagy-Britannia is betiltja az orosz olajimportot. Oroszország számára fenyegető lehet, hogy amerikai küldöttség tárgyalt a Washingtonnal szemben ellenséges, Moszkva-barát, olajban gazdag Venezuelában.
3. A McDonald?s, a Coca-Cola és a Pepsi is bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét.
4. Már több mint 2 millió ukrán állampolgár hagyta el az országot, Magyarországra már nem Kárpátaljáról, hanem Ukrajna távolabbi régióiból, Odesszából, Kijevből és Harkovból érkeznek elsősorban.
5. Néhány ország gátolja Ukrajna uniós csatlakozását, köztük lehet Németország és Hollandia.

Hirdetés

Cimkék

Keresés