:
Breaking News

Felpörgött az oldal, amelyen nukleáris támadásokat lehet szimulálni

Felpörgött az oldal, amelyen nukleáris támadásokat lehet szimulálni

Az elmúlt napokban annyian látogattak egy tízéves, nukleáris csapásokat szimuláló oldalt, hogy az többször összeomlott – írja az IFLScience. Valószínű, hogy a megnövekedett érdeklődés hátterében az orosz-ukrán háború eseményei, így az ukrajnai atomerőművek elleni támadások, illetve az orosz nukleáris készültség áll.

A Nukemapot 2012-ben hozta létre Alex Wellerstein, az amerikai Stevens Műszaki Intézet munkatársa. Az oldalon különböző erejű robbanások pusztítását lehet megnézni.

A felhasználó szabadon választhat helyszínt, magasságot és egyéb faktorokat, majd a térkép megmutatja, hogy a nukleáris csapás egyes hatásai meddig érnének el.

A Nukemapon a látogató történelmi bombák, így a Nagaszakira ledobott Fat Man, valamint a manapság elérhető fegyverek közül is válogathat.

FPG / Getty Images

A szimulátor a tűzgömb mérete mellett többek között azt is szemlélteti a térképen, hogy a sugárzás és a lökéshullám meddig érne el. Az eredményeknél angolul részletes leírás is olvasható.

Wellerstein azért hozta létre a rendszert, hogy jobban megértse a fegyverek erejét. Az oldal először akkor vált felkapottá, amikor több bulvárlap is írt róla az Egyesült Királyságban, az utóbbi időszakban pedig ismét nőtt a látogatottsága.

Wellerstein szerint az emberek elsősorban arra használják a Nukemapot, hogy katartikus vagy kísérleti támadásokat szimuláljanak. Előbbi lényege, hogy egy feltételezett ország nukleáris csapást indít egy másikkal szemben, utóbbi során pedig a felhasználó arra kíváncsi, hogy mi történne, ha otthonát érné támadás.

The post Felpörgött az oldal, amelyen nukleáris támadásokat lehet szimulálni first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés