:

A háború miatt nem játszanak Csajkovszkijt a Cardiffi Filharmonikusok

A háború miatt nem játszanak Csajkovszkijt a Cardiffi Filharmonikusok
  • 24.hu
  • 10 Mar, 2022
  • Címkék: #

Egy walesi zenekar az ukrajnai háború miatt elhagyta Csajkovszkij orosz zeneszerző művét egy koncertjéről. A Cardiffi Filharmonikus Zenekar közölte, hogy ?jelenleg nem lenne helyénvaló” a zeneszerző zenéjét előadni azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A zenekar közölte azt is, hogy egyik tagjának Ukrajnában él a családja, és tisztában vannak azzal is, hogy Csajkovszkij egyes művei sértőek lehetnek az ukránok számára. A zenekar március 18-ra tervezett Csajkovszkij-koncertet a cardiffi St David’s Hallban, ehelyett azonban John Williams, Dvorak és Elgar műveit adják elő, írja a BBC.

A zenekar a Facebook-oldalán kiadott közleményében azt írta, hogy a döntés egyszeri, és a jövőben továbbra is terveznek orosz zeneszerzőket játszani. Hozzátették:

A zenekar egyik tagjának családja közvetlenül érintett az ukrajnai helyzetben, és a közeljövőben igyekszünk tiszteletben tartani ezt. Két katonai témájú darab is szerepelt a programban ? a Szláv induló és az 1812 nyitány ?, amelyeket különösen nem éreztünk helyénvalónak ebben az időszakban. Annak idején arra is felhívták a figyelmünket, hogy a 2. , más néven Kis orosz szimfónia az ukránok számára sértő lehet

? írta közleményében a zenekar (az ukránokat az Ukrajna létjogosultságát is megkérdőjelező orosz nacionalisták ?kis oroszoknak? nevezik).

A zenekar hozzátette, hogy bár jelenleg nem tervezik a Csajkovszkij-koncert megismétlését, a nyári és őszi programjaikat sem tervezik megváltoztatni, amelyekben további orosz zeneszerzők, így Rachmaninov, Prokofjev és Rimszkij-Korszakov darabjait továbbra is játszani tervezik: ?Összefoglalva tehát, ez egy egyszeri döntés, amelyet a legjobb szándékkal hoztunk” ? írta a zenekar, ám a döntéssel nem mindenki ért egyet. Fay Jones walesi konzervatív képviselőnő például úgy reagált rá: ?Putyin itt az ellenség. Nem Oroszország.”

The post A háború miatt nem játszanak Csajkovszkijt a Cardiffi Filharmonikusok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés