:
Breaking News

Államfőt választ a parlament, Novák Katalin pusztító vírusnak nevezte az oroszok támadását

  • 24.hu
  • 10 Mar, 2022
  • Címkék: #

Az Országgyűlés ma dönt Áder János köztársasági elnök utódjáról, a kormányzó Fidesz-KDNP Novák Katalint jelölte a posztra, az ellenzéki frakciók pedig Róna Péter közgazdászt.

Az új köztársasági elnök megválasztásának folyamata 9 óra 30 perckor kezdődött az államfőjelöltek 15-15 perces felszólalásaival. Novák Katalin a családjával érkezett, Róna Péter mellett pedig Iványi Gábor ült a páholyban.

Elsőként a volt családokért felelős tárca nélküli miniszter kapott szót, akinek ? lemondását követően ? eddigi feladatai egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerültek.

Ma köztársasági elnököt választ az ország. A legtöbb magyar ember számára ez egy átlagos csütörtök, felkel, óvodába, iskolába viszi a gyerekeket, legfeljebb az esti híradásokból értesül, hogy új köztársasági elnöke lett az országnak. Önöknek joguk van tudni, hogy ki az az ember, akire szavazhatnak, milyen mondanivalója van a magyarok számára

– kezdte beszédét.

Ezzel folytatta volna, ha nem rúgta volna ránk az ajtót a háború.

Az az Oroszország indította háború, ami érthetetlen, megmagyarázhatatlan. Éppen kezdtük visszanyerni a szabadságunkat, újra tudtunk örülni egymásnak, amikor elszabadult ez a másik, pusztító vírus a szomszédunkban

– fogalmazott.

Varga Jennifer / 24.hu

Múlt héten Kárpátalján járt azért, hogy kifejezze, azok a magyarok, akik az ottmaradás mellett döntenek, legalább olyan fontosak, mint akik elmenekültek.

Arról beszélt, a bajban összefogást látunk, ebben békeidőben is nagy szükségünk lenne. Ezrek nyitják meg otthonaikat a rászorulók előtt. A válsághelyzetben sokat tapasztalt kormány sokat fordít a katasztrófa mérséklésére. Úgy fogalmazott: nincs rosszabb egy háborúnál, lángba akarja borítani mindazt, ami értékes számunkra.

Nemzeti hitvallásunk kimondja, a XX: század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra. Most is erre van szükség

– mondta.

A magyarok békét akarnak, mi nők, nem a háborút akarjuk megnyerni, hanem a békét, mert ebben lehet tervezni, egymásra mosolyogni. Ahogy Teréz anya mondta, a béke egy mosollyal kezdődik, idézte. A többség számára nem több a mai nap, mint a tegnapi volt, de számára kitüntetett nap, jelentette ki.

Amikor 20 éve igent mondott férjének, részben tudta csak, milyen egy életre szóló döntést hozni. Életük legmeghatározóbb döntései voltak a gyermekek vállalása.

Ma egyvalaki úgy megy haza, hogy a következő öt évben életével munkájával megjelenésével tetteivel és ha kell, hallgatásával mutassa meg az ország valódi szép arcát, segítsünk megtalálni egymásban mi a közös

– mondta.

Szegedről jött, nagyszülei története nélkül nem lenne az, aki. Édesanyjától és édesapjától tanulta, amit ők is a szüleiktől kaptak, a tisztességet, becsületet, talpra állás képességét. Ezt tudással fűszerezték meg.

Mi bármikor tudjuk folytatni és újra is tudjuk kezdeni, fel tudjuk építeni, meg tudjuk erősíteni, ami a miénk. Amíg van szabad akaratunk, nem tudnak leigázni. A szuverenitás bölcsője a család. Erről soha nem leszek hajlandó lemondani

– közölte.

Tettekre készül, megőrizni házasságuk békéjét és családjuk biztonságát, erre törekszik elnökként is, elnökként is a békesség embere akar lenni. Annak a generációnak a tagja, amely békében válhatott nagykorúvá Magyarországon. Nem fogják megengedni, hogy a drágán szerzett függetlenségünkkel bárki oroszrulettet játsszon.

Magyarország soha sem lesz Svájc. nekünk a Balaton a riviéra, a Kékes a csúcs, a magyar a titkos nyelvünk, Bartók és Kodály zenében a trendünk, adottak a szomszédaink, Európához tartozunk és Európa hozzánk, ezen változtatni nem tudunk és nem is akarunk

– sorolta.

Itt állok a magyarok nyilvánossága előtt, tudom, honnan jöttem, ki vagyok és mi a dolgom. Felkészültem az előttem álló embert próbáló feladatra

– tette hozzá.

Az lesz a dolga szerinte, hogy abba a magasságba emelje nemzettársait, ahol megértés van, békesség és biztonság. Neki kell megjeleníteni az összetartózást elsősorban, de nem egyedül.

A családjához vezeti majd az első útja, de minél előbb elmenne lengyel barátaihoz Varsóba. Április 3. sorsdöntő pillanat, mindenkinek, minden magyarnak. Megválasztása esetén azon a fundamentumon fog állni, amit az alaptörvény jelent. Nem a hatályos jogrend lebontásán fog munkálkodni, hanem annak fenntartásán

– zárta a beszédét.

Varga Jennifer / 24.hu

Köztársaság elnöki tisztség most messze nagyobb felelősséggel jár a szokásosnál ? fgyelmeztetett Róna Péter, az egyesült ellenzék köztársaságielnök-jelöltje az Országgyúlésben elmondott beszédében.

Róna Péter az alaptörvényre hivatkozva emlékeztetett az elnök kettős feladatára, mely szerint az kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszerkezet demokratikus működése felett. Ez szerinte minden nemzet létének sarokköve.

Most, hogy itt vagyunk megint egy véres háború közelében, amit mint a második világháborút,olyan hatalom indított, amelyet kormányunkhoz saját elmondása szerint szoros baráti kapcsolatok főzik, hol van a megjeleníthető egység?

? kérdezte.

Róna szerint a második véilágháborúban a német birodalom csatósaként vezetőink a végsőkig kitartottak, a pusztítás és a vérontás mellett. Most, amikor Oroszország, megint képtelennek vagyunk nevén nevezni a tetteket. Szerinte ez azért van, mert félünk, szorongunk, mert tudjuk: közünk van a szomszédban történtekehez.

Róna Péter ezután újabb kérdéseket szegezett a hallgatóságához:

A sorozatos megrázkódtatások tényleg kilúgozták volna erkölcsi ítélőképességünket? Melyik tragédia áldozatait kellene mellőznünk ahhoz hogy létrejöjjön a az a kifejezhető egység, amit az alaptörvény megkövetel a köztársasági elnöktől? Tényleg nem tudjuk megkülönböztetni a jót a gonosztól, az igazat a hazugságtól

A ellenzéki jelölt később Romsics Ignác történészt idézve kifejezte azt a kérését, hogy magyar a magyarban nem ne ellenésget, hanem egy másik embert lásson.

Szerinte ez úgy valósulhat meg, ha a nemzet a sokféleségből merít.

Ahogy a természet a maga erejét, szépségét és gazdagságát a sokféleségből meríti, mint ahogy a sokféleség pusztulása a környezet leépülésének oka, a társadalmi sokféleség a sikeretországok ismérve.

A sokféleség elnyomása pedig szerinte bitosan a katasztrófához vezet. Róna ezért azt kérte, ne a sokféleség elnyomásból, a – magunkfajta uralmából a a magukfajta felett – kovácsoljuk az egységet.

Róna szerint az elnök másik feladataát, az államszerkezet demokratikus működése feletti őrködésben sokat segítene, ha az alapörvény -amely, mint hangsúlyozta, érvényes törvény, ezért a rendekezéseit be kell tartanunk, egyúttal megfelene a hitelt érdemlő alkotmány általánosan elfogadott ismérveinek.

Az alkotmány feladat mint mondta, a pilitikia hatalom korlátainak kijelölése – mondta.

Egy demokráciában nem a kormány vagy a törvényhozás monja meg, hogy saját maga mire jogosult, hanem a nezet dönti el, mire ad felhatalmazást a törvényhozásnak

? figyelmeztetett Róna Péter. Szerinte ezért nem az országgyűlés hozza létre az alkotmányt, hanem az alkotmány hozza létre az országgyűlést. Szerinte minden hataolom, még a legjámborabb is szeretne szert tenni a lehető legnagyobb hatalomra. A bebetonozott hatalom pedig a korrupció melegágya. Az alkotmány szerinte tehát nem a hatalom szervezeti és működési szszabályzata, hanem megállapodás a nemzet és a hatalom között, amivel a nemzet felhatalmaz az ország ügyeinek intézésére a kijelölt korlátok között.

Amikor szinte az ész világot eluralja az erőszak, amikor járvány söpör végig, amikor a háború  és a természet rombolása milliókat tesz földönfutóvá, amikor a gazdasági válság egyre szaporábban és mélyebben követ gazdasági váságot, miben találunk enyhületet? abban hogy lemondunk emberségünkről, méltóságunkról, a szeretetről, az igazságról, hogy aztán utat adjunk a gyűlöletnek?

? tett fel egy újabb szónoki kérdést a köztársaságielnök-jelölt.

A kihívásra az egyik válasz, hogy a hatalmat mindenre felruházzuk. Ez az illiberális válasz. Ez szembeszáll azzal a sokféleséggel, ami a természet és az emberi természet lényeget jelenti. Nem tiszteli az ember lelkiismeretének és szabadságénak szuverenitását, hanem mindkettőt a hatalom szuverenitása alá rendeli ? mondta. Szerinte ezzel szemben az a jó válasz, hogy ne csorbítsuk, ne rongáljuk azt, amiben a közös megegyezés már régen léterejött.

Óriási társadalmi megegyezés van Szenti István óta abban, hogy mi, magyarok a nyugathoz kívánunk tartozni. Nem Oroszország és Törökország a mi világunk, ahol a saját ellenzék fellépéseit is brutálisan, gyilkossággal és börtönnel torolja meg a hatalom. Hanem keresztény és felvilágosult nyugat a mi közösségünk. Anyagi jólétünket biztosítani tudjuk az Európai Uniós tagságunkkal, és biztonságunkat, szavatolja a NATO. Miért kellene mindezt félredobni egy orosz diktátor barátságágáért?

? hívta fel a figyelmet az államfőjelölt.

Másfelől szerinte méltányosság nélkül nem lesz megbékélés. És megbékélés nélkül nem lesznek demokratiikus intézmények. Szerinte ehhez az alapoknál kell kezdeni, azzal, hogy minden magyar szavazata pont annyit érjen, mint bármelyik másiké. Az nem elfogadható, hogy a mindenkori kormánypártra leadott szavazat az ellenzékre leadott másfélszeresét éli. Az nem lehet, hogy ez egyik könnyel eljut szavazni, a másik meg nem ? sorolta. A társadalmi egyenlőtlenségek között kitért az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést is.

Az végképp nem lehet, hogy harminc állig felfegyveztett kommandós betörjön egy szegényeket ápoló jótékonysági alapítvány munkahelyére

? hozta szóba Iványi Gábor lelkész alapítványának NAV-ellenőrök általi lerohanását. Ezzel Róna Péter mintegy azt a gesztust gyakorolta, hogy játékba hozta azt a szereplőt, akinek a neve az egyesült ellenzék lehetséges köztársaságielnök-jelöltjeinek között is szerepelt.

Mivel Novák megválasztása borítékolható, így ő a lehet ország első női államfője. Az már korábban kiderült, hogy férje megtartja jegybanki pozícióját first gentlemanként. A Republikon januári kutatása szerint Novákot kevesebben kedvelik, mint ahányan utálják.

Az ellenzék szerdán közleményben tudatta, nem tartják tisztességesnek, hogy néhány héttel mandátumának lejárta előtt a jelenlegi Országgyűlés fideszes többsége döntse el, ki töltse be a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztséget.

Kapcsolódó Jakab Péter a Parlamentben: Egy igazi aberrált tolvaj banda, nagyjából így fog önökre emlékezni az utókor Dömötör Csaba szerint onnan tudni, hogy nincs jó helyzetben az ellenzék, hogy különböző tárgyakat visznek be az országgyűlésbe.

The post Államfőt választ a parlament, Novák Katalin pusztító vírusnak nevezte az oroszok támadását first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés