:

Vajon tudnánk kommunikálni a földönkívüliekkel?

Vajon tudnánk kommunikálni a földönkívüliekkel?
  • 24.hu
  • 10 Mar, 2022
  • Címkék: #

A kérdés, hogy miként kommunikálhatnánk az értelmes idegenekkel, nemcsak a sci-fi-alkotókat, hanem a tudósokat is foglalkoztatja. Ezt a problémát járták körbe a szakértők a Harvard Egyetem Mind Brain Behavior karközi kezdeményezésének 2022. március 7-i beszélgetésén – írja a The Harvard Gazette.

A kutatók a 2016-os Érkezés című filmből indultak ki, ennek központi témája éppen az, hogy az emberek és az idegenek miként próbálják megértetni magukat a másik féllel. A beszélgetésben Jesse Snedeker pszichológus, illetve Avi Loeb, a Földönkívüli ? Egy idegen civilizáció első nyomai szerzője is részt vettek. A Loeb könyvéről korábban írt kritikánkat itt, a fizikussal készült interjúnkat pedig itt olvashatja, a kutató jelenleg az Érkezés producerével dolgozik egy dokumentumfilmen.

Loeb régóta hangsúlyozza, hogy az idegen intelligencia keresését komolyabban kellene venni. A fizikus úgy gondolja, amennyiben találkoznánk a földönkívüliekkel, először is le kellene küzdenünk az elképzelést, hogy a teremtés csúcsán állunk, és meg kellene barátkoznunk a gondolattal, hogy a Tejútrendszerben valahol az intelligenciák eloszlásának közepén helyezkedünk el. Az idegen látogatás miatt a technológiai hiányosságunkat is szükséges lenne felismernünk.

David Wall / Getty Images

Loeb azt feltételezi, hogy a földön kívüli intelligencia olyan mesterséges formában érkezne, amely képes átvészelni az évmilliókig vagy évmilliárdokig tartó utat.

A kutató úgy véli, a tudásbeli különbség miatt arra is fel kell készülnünk, hogy az idegenek talán nem akarnának kommunikálni velünk, ahogy mi sem próbálunk hangyákkal beszélgetni.

Ha sikerülne úgy együttműködnünk a földönkívüliekkel, mint az Érkezés tudósainak, a problémát már a kommunikáció formája jelentené. Elképzelhető, hogy a mesterséges intelligenciára is szükségünk lenne az ő rendszereik megértéséhez.

Snedeker szerint az egyik fő kihívás az, hogy a jövevények nem feltétlenül rendelkeznek a miénkhez hasonló fogalmi rendszerrel. A szakértő kiemelte, az Érkezésben az Amy Adams alakította nyelvész tanulási helyzetekkel próbálja átadni a kommunikáció alapjait az idegeneket, amennyiben viszont a földönkívüliek fogalmi rendszere merőben eltérő, a tanításnak nem biztos, hogy van értelme. Snedeker mindenesetre bízik benne, hogy az intelligens idegenekkel sok közös vonásunk lenne, és így bizonyos mértékig megértenének minket.

The post Vajon tudnánk kommunikálni a földönkívüliekkel? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés