:

Újabb bomba a világ chippiacán: leálltak az ukrán neongyárak

Újabb bomba a világ chippiacán: leálltak az ukrán neongyárak
  • 24.hu
  • 11 Mar, 2022
  • Címkék: #

Leállította működését Ukrajna két vezető neonszállítója. Ez a két cég állítja elő a világ chipgyártói számára a kulcsfontosságú összetevőnek számító gáz felét.

A Reuters szerint az orosz támadás jelentősen súlyosbíthatja a világszerte eddigi is komoly fennakadásokat okozó chiphiányt.

A hírügynökség számításai szerint a két ukrán cégtől, az Ingastól és a Cryointól származott eddig világ félvezető minőségű neon forgalmazásának mintegy 45-54 százaléka. A gázt a chipek gyártásához használt lézereknél alkalmazzák.

A Reuters forrásai szerint a háború miatt mindkét cég leállította tevékenységét.

Az invázió előtt az Ingas havi 15-20 ezer köbméter neont állított elő tajvani, koreai, kínai, egyesült államokbeli és németországi vásárlók számára. Ennek mintegy 75 százaléka a chipiparba ment

? ??mondta Nyikolaj Avdzi, a cég kereskedelmi vezérigazgatója a Reutersnek küldött e-mailben. A cég székhelye Mariupolban van, amelyet az orosz erők ostrom alá vettek.

Larissza Bondarenko üzletfejlesztési igazgató szerint az odesszai székhelyű Cryoin, amely havonta nagyjából 10-15 ezer köbméter neont termelt, február 24-én leállította működését, amikor a támadások elindultak.

Bondarenko szerint a világjárvány után eleve megemelkedett árak decemberhez képest akár újabb 500 százalékkal is nőhetnek. Kínai médiajelentések szerint a neongáz ára Kínában a tavaly októberi 400 jüan/köbméterről négyszeresére nőtt, és most több mint 1600 jüan/köbméter körül mozog.

The post Újabb bomba a világ chippiacán: leálltak az ukrán neongyárak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés