:

Súlyos döntést hozott Oroszország, egyre közelebb Kijev ostroma - Itt vannak a legfontosabb hírek szombaton

Súlyos döntést hozott Oroszország, egyre közelebb Kijev ostroma - Itt vannak a legfontosabb hírek szombaton

Az Ukrajna ellen indított háború harmadik hetében Oroszország egyre keményebb eszközökhöz nyúl a győzelem érdekében, az ukrán nagyvárosok bombázása folyamatos. A legfrissebb beszámolók szerint szombaton Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, többek között a fővárosban, Kijevben, Cserkasziban, Harkovban, a nyugat-ukrajnai Lvivben és az északkeleti Szumi régióban. A brit hírszerzés már pénteken arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok újult erővel támadhatnak, különösen heves összecsapások várhatók Kijevben, amely hamarosan pusztító ostrom alá kerülhet. A NATO korábbi főtitkár-helyettes ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az orosz erők átütő sikereket érhetnek el Kijev ellen. A stratégiailag szintén kiemelten fontos Mariupol külvárosát viszont elfoglalták az orosz csapatok több napos bombázást követően. Közben Oroszország súlyos döntést hozott, az Ukrajnába tartó nyugati fegyverszállítmányokat "legitim" katonai célpontoknak minősítette.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. Joe Biden amerikai elnök pénteki beszédében kijelentette, a NATO területének minden centiméterét megvédik, ha az oroszok megsértik a NATO területét, akkor a válaszlépések után szinte garantált a harmadik világháború.
2. Ukrajna állítja, orosz katonák foglyul ejtették a délkeleti ukrán város, Melitopol polgármesterét.
3. Összezár az ukrán politika: Petro Porosenko jelenlegi ellenzéki vezető és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megállapodott abban, hogy átmenetileg félreteszik politikai csatározásaikat.
4. Oroszország átcsoportosítja csapatait, várhatóan Kijev ostromára készülnek.
5. A legfrissebb műholdfelvételek szerint az orosz erők egyre közelebb kerülnek Kijevhez, ahol hajnalban, több más ukrán nagyvároshoz hasonlóan, megszólaltak a légvédelmi szirénák.
6. Rose Gottemoeller, a NATO korábbi főtitkár-helyettes szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az orosz erők átütő sikereket érnének el a Kijev elleni támadás során.
7. Oroszország bejelentette, hogy az Ukrajnába tartó nyugati fegyverszállítmányok mostantól "legitim" katonai célpontoknak minősülnek.
8. Az ukrán hadsereg bejelentette: az orosz erők elfoglalták Mariupol keleti külvárosát.

Hirdetés

Cimkék

Keresés