:

Vlagyimir Putyin fontos üzenetet kapott, miközben mérföldkőhöz ért a háború - Itt vannak a legfontosabb hírek vasárnap

Vlagyimir Putyin fontos üzenetet kapott, miközben mérföldkőhöz ért a háború - Itt vannak a legfontosabb hírek vasárnap

A legfrissebb beszámolók szerint az orosz csapatok újult erővel támadják az ukrán nagyvárosokat, különös tekintettel a stratégiailag kiemelten fontos Mariupolra, amelynek külvárosát már el is foglalták többnapos bombázást követően. Beszámolók szerint az orosz erők egyre közelebb érnek az ukrán fővároshoz, amely hamarosan ostrom alá kerülhet. Kijevért ádáz csata dúlhat, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megüzente, csak akkor lesz az oroszoké, ha porig rombolják. Közben vasárnap újabb mérföldkőhöz ért a háború, a lengyel határ közelében, Lvivben hullottak az orosz rakéták, a támadásban több tucat ember életét vesztette. Tűzszünetre és a háború diplomáciai úton történő lezárására egyelőre nincs remény. Szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár hiába kérlelte telefonon Vlagyimir Putyint, az orosz elnök nem volt hajlandó leállítani a háborút, így az EU újabb, történelmi szankciókkal szoríthatja sarokba.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. Az ukrán hadsereg bejelentette: az orosz erők elfoglalták Mariupol keleti külvárosát. A legfrissebb műholdképek hatalmas pusztításról tanúskodnak.
2. Vlagyimir Putyin nem hajlandó leállítani az ukrajnai háborút, az EU újabb szankciókkal szorítaná sarokba.
3. Volodimir Zelenszkij kijelentette: Kijev csak akkor lesz az oroszoké, ha porig rombolják, lakosait pedig megölik.
4. Ukrajna állítja, az oroszok népszavazást készíthetnek elő Herszon hovatartozásáról.
5. Az Egyesült Államok jelezte, kész szerepet vállalni a béketárgyalásokban, közben mintegy 200 millió dollár értékben küld új fegyvereket Ukrajnának.
6. Az eddigi legnyugatibb háborús cselekmény történt vasárnap hajnalban az orosz-ukrán háborúban, légitámadást hajtott végre Oroszország Lviv (Lemberg) közelében, hivatalos közlések szerint 35 áldozata van már a támadásnak.
7. Kiderült, Kijevnek kéthetes élelmiszerkészlete van blokád esetére, a helyzet rosszabbodására készülnek az ukrán fővárosban.

Hirdetés

Cimkék

Keresés