:

Atomfegyverek célba juttatására is alkalmas F-35-ösöket vehet Németország

Atomfegyverek célba juttatására is alkalmas F-35-ösöket vehet Németország
  • 24.hu
  • 14 Mar, 2022
  • Címkék: #

A legmodernebbnek számító harci repülőgépre, az amerikai Lockheed Martin F-35-ös modelljére cserélhetik a német légierő Tornado típusú gépeit hétfői német sajtóértesülések szerint, írja az MTI. A szövetségi kormány terve szerint legfeljebb 35 darabot vásárolhatnak az atomfegyverek célba juttatására is alkalmas harci repülőgépből a több mint 40 éve bevezetett Tornado modell lecseréléséről szóló programban, amelynek végrehajtását a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok koalíciós szerződése is előírja.

Az egyre inkább elöregedő harcigép-flotta cseréjét évek óta tervezik. Az F-35-ös beszerzése ellen korábban azzal érveltek a kormányzaton belüli vitákban, hogy hátráltathatja az európai katonai repülőgépek új nemzedékének kifejlesztésére indított német-francia-spanyol programot. Az F-35-ös mellett szól viszont, hogy számos európai NATO-partner használja, és a modell azt is biztosítja, hogy a német légierő megfeleljen az úgynevezett nukleáris részvétel elvének.

A flotta modernizációjának lendületet ad az Ukrajna elleni orosz invázió is, amelynek hatására a szövetségi kormány elhatározta, hogy a hidegháború vége óta követett visszafogott haderő-fejlesztési politikával szakítva felállít egy százmilliárd eurós korszerűsítési alapot, és ezentúl minden évben a NATO-tagoktól elvárt szintet ? a GDP két százalékának megfelelő összeget ? meghaladó mértékben költ védelemre.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a Bundestag védelmi bizottságának elnöke egy február végi nyilatkozatában kifejtette, hogy a német légierőnek az F-35-ösre van szüksége, mert az a világ legmodernebb harci repülőgépe, és sok partner használja. Hozzátette: az ukrajnai háború világosan mutatja, hogy ?a támadásokat a levegőből hajtják végre, és ennek megfelelően kell válaszolni vagy megakadályozni a támadásokat?.

A nukleáris részvétel elve azt jelenti, hogy a NATO elrettentő erejének fokozása érdekében az atomfegyverek használatába be kell vonni az észak-atlanti szövetség olyan tagországait is, amelyek nem tartoznak az atomhatalmak közé. Német viszonylatban ez azt jelenti, hogy esetleges bevetésükkor az Egyesült Államok haderejének Németországban telepített atomtölteteit amerikai katonák élesítenék ugyan, de a Luftwaffe gépei juttatnák célba. Az USA a nem hivatalos adatok szerint húsz atomtöltetet telepített a Luftwaffe egy támaszpontján, a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Büchelben.

The post Atomfegyverek célba juttatására is alkalmas F-35-ösöket vehet Németország first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés