:

Már nem lehet Putyin halálát kívánni a Facebookon és az Instagramon

Már nem lehet Putyin halálát kívánni a Facebookon és az Instagramon

Az Instagramot és a Facebookot is birtokló Meta vasárnap bejelentette, hogy tovább szigorítják az Ukrajnával kapcsolatos moderálási irányelveiket, hogy elkerüljék az olyan posztokat az általuk üzemeltetett közösségi oldalokon, amik például államfők halálát kívánják – írja a Reuters a hozzájuk került belső dokumentumra hivatkozva.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy a Meta március 10-én hozott olyan szabálymódosítást, ami engedélyezi a közösségi oldal egyes felhasználói számára, hogy a korábbinál jóval szabadabban fejezzék ki a véleményüket Vlagyimir Putyinnal és az orosz hadsereggel kapcsolatban. A változás értelmében a Facebook és az Instagram egyes országokban nem távolította el az olyan posztokat, amelyek az orosz megszállókkal szembeni erőszakra buzdítanak, sőt az oroszoknál, az ukránoknál és a lengyeleknél az olyan posztokat sem tüntették el, amiben a felhasználók Vlagyimir Putyin vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök halálát kívánják.

A szabálymódosítás heves reakciót váltott ki: az orosz nagykövetség felszólította az amerikai hatóságokat, hogy vessenek véget a Meta ?szélsőséges tevékenységének?, az országban március 11-én bűnügyi eljárást indítottak a cég ellen, illetve bannolták az Instagram elérését az országban.

Erre reagál az a közlemény Nick Clegg globális ügyekért felelős elnöktől a Meta belsős platformján, ami kiemeli, úgy szűkítik a moderálási elveket, hogy azokat ne lehessen úgy értelmezni, hogy elfogadóak az orosz emberek elleni erőszakra buzdítással. Clegg kiemelte azt is, nem engedik, hogy bárki halálát lehessen kívánni a platformjaikon, így a moderálási útmutatók úgy módosulnak, hogy a cég állásfoglalása egyértelmű legyen: nem adnak lehetőséget arra, hogy államfők halálát kívánó posztok jelenhessenek meg a Meta közösségi felületein.

Clegg emellett hozzátette, hogy nehéz döntéseket kell hozniuk, az ukrajnai események gyorsan történnek, így próbálják átgondolni a döntéseik minden következményét, és a moderálási útmutatókat folyamatosan vizsgálják, hiszen a kontextus is folyamatosan változik.

Birkás Péter további cikkei Ezt az appot azonnal törölje le a telefonjáról!A Dűne magyar látványtervezőjét is díjazta a BAFTAMeghalt William Hurt, Oscar-díjas színész

The post Már nem lehet Putyin halálát kívánni a Facebookon és az Instagramon first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés