:

Ilyen egy jól sikerült, játékra alkalmas, középkategóriás laptop

Ilyen egy jól sikerült, játékra alkalmas, középkategóriás laptop

A gyártó kínál Intel és AMD processzorral szerelt G15-öt is: míg az előbbi gépek feketék, addig a nálunk járt Ryzenes modell a ?foltos fantomszürke? fantázianevű borítást kapta. A két szürkét vegyítő kivitel kifejezetten tetszetős, és a fedlapon található bordázott háromszögért is jár a plusz pont. Az egyedi dizájn egyértelműen jelzi, hogy nem egy átlagos irodai laptop van a kezeink között, ugyanakkor nem üvölt a gépről, hogy ez itt egy gamereknek szánt megoldás.

Farkas Norbert / 24.hu Dell G15 5515

Portok tekintetében egész jól állunk, és majdnem összejött az is, amit már több korábbi laptopnak is felróttunk ? konkrétan azt, hogy az eszközbe dugott ilyen-olyan zsinórok semmilyen módon ne zavarják a használatot. Tesztalanyunknál a gép hátulján találjuk a töltő csatlakozókat, méghozzá egy HDMI, egy USB-A és egy USB-C kíséretében, így az ide dugott vezetékekbe nem akadunk bele mondjuk játék közben, a hálózati bemenet viszont a gép bal oldalára került, közvetlenül a fülhallgató bemenet mellé, ami még akkor is a legkevésbé praktikus megoldás, ha manapság már csak kevesen dugnak UTP-kábelt a gépükbe. A jobb oldalon találunk még két teljes értékű USB-A csatlakozót, a megfelelő hűtéshez szükséges légáramlást pedig nagyméretű rácsok biztosítják oldalt és hátul egyaránt. És akkor itt érdemes megjegyezni, hogy a gyártónak sikerült jól megoldani a hűtést és annak hangerejét is: a ventilátorok még nagy fordulatszámon sem zavaróan hangosak.

A jó minőségű műanyagból készült laptopot kinyitva elénk tárul a tizenöt hüvelykes Full HD kijelző, aminél esetünkben 120 Hz volt a maximális képfrissítési lehetőség, de létezik a gépből olyan változat is, aminél ez az érték már 165 Hz. Játékra és hétköznapi feladatokra (netezés, szövegszerkesztés, filmezés stb.) teljesen jó ez a kijelző, de ha valaki esetleg valamilyen vizuális munkára használná a laptopot, az jobban jár, ha a komolyabb verziót választja. A kijelző felett találunk egy 720p-s webkamerát, illetve egy mikrofont is, ezek minősége átlagosnak mondható.

A billentyűzet háttérvilágítással érkezik, és a gép méretének hála még egy numerikus pad is odafért a jobb szélére. Amit problémásnak éreztünk, azok a túlságosan apró nyíl gombok és az enter billentyű, de ezek azért idővel megszokhatók. A trackpad mérete ideális, internetezésre, alapfeladatokra tökéletes, játékra pedig garantált, hogy senki nem fogja használni. A klaviatúra felett kaptak helyet a hangszórók, amik dizájnos rácsokon keresztül szolgáltatják a hangélményt, és szerencsére az is elmondható, hogy laptophoz képest kifejezetten jól szól a G15.

A tesztgépünk egy Ryzen 7-5800H processzorral felszerelve érkezett, amit 16 GB RAM, egy 512 GB-os SSD, és egy Nvidia GeForce RTX3060 videókártya egészített ki. Ha valóban játszani szeretnénk a gépen, akkor érdemes rögtön az 1 TB-os SSD-vel szerelt változatot választani, hiszen a mai játékok méretei mellett nagyon gyorsan válik szűkössé az 512 GB-nyi tárhely.

Bár nem a kifejezetten gamerekre szabott Alienware márka alá tartozó eszközzel van dolgunk, az onnan ismerős Command Center szoftvert azért megtalálható a gépen, bár itt leginkább csak monitorozásra használható, a beállítások nagyon korlátozottan változtathatók. Amennyiben az elérhető maximális teljesítményre vágyunk, akkor a billentyűzet F9 gombját kell megnyomni. Az úgynevezett G-mód ugyan látható az említett szoftverben is, aktiválni viszont csak a fizikai gomb lenyomásával lehet. Ami pedig a nyers teljesítmény illeti: Cinebenchben alap állapotban 11300, G-módban viszont már 11600 pont körüli értékeket produkált a laptop.

Viszi a legújabb játékokat

A Full HD felbontású kijelző és az RTX3060 párosából talán már sejthető, hogy a laptop jól teljesít, ha játékokról van szó. A Microsoft által jól optimalizált programok ? mint például a Halo Infinite és Forza Horizon 5 ? bőven 80?120 fps közötti értékkel futottak, de még a frissen kiadott PC-s God Of War is 60 fps körül teljesített magas grafikai beállítások mellett. Amennyiben bekapcsoljuk a Ray Tracing funkciót, a teljesítmény értelemszerűen romlani fog, de Cyberpunk 2077-ből még így is sikerült 30 fps körüli értékeket kicsikarni, ami azért egy egész jó kompromisszum.

Játékra is alkalmas laptophoz képest a G15 esetében kiemelkedően jó üzemidőket tapasztaltunk.

Komoly erőforrásokat igénylő játékok futtatásakor az 51 Wh-s akkumulátor ugyan csak két óráig képes energiát biztosítani, de a YouTube pörgetése, sima böngészés és szövegszerkesztés közben 8?10 órán át nem nagyon kell konnektort keresgélni, ami azért elég komoly fegyvertény.

Konklúzióként leginkább az mondható el a G15-ről, hogy a Dell jó helyeken kötött kompromisszumokat, erős versenyzőt küldött a középkategóriába. A ház ugyan műanyagból van, de ettől még kifejezetten jó minőségről beszélhetünk, a processzor/videókártya kombónak köszönhetően pedig teljesen megfelelőnek mondható a 600 ezres ár ebben a szegmensben. Ha pedig ez még mindig sok lenne, a gép elérhető szerényebb konfigurációval (Ryzen 5-5600H, Nvidia GeForce RTX 3050, 8 GB RAM), de ennek megfelelően alacsonyabb áron, akár már 400 ezertől, és még ebben az esetben is egy korrekt masináról beszélhetünk.

The post Ilyen egy jól sikerült, játékra alkalmas, középkategóriás laptop first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés