:

Több ezer éve tombol a világ legősibb tüze

Több ezer éve tombol a világ legősibb tüze
  • 24.hu
  • 14 Mar, 2022
  • Címkék: #

Világszerte számos olyan önfenntartó tűz ég, amelyek évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt alakultak ki – írja a Live Science. Tina Bell, a Sydney-i Egyetem tűzökológusa szerint egy tűz magjában három összetevő található: éghető anyag, oxigén és hő – ezek alkotják az úgynevezett tűzháromszöget. Amennyiben egyik elem sem fogy ki, a lángok elvileg örökké éghetnek.

A kelet-ausztráliai Wingen-hegyben évezredek óta minden adott a tűzháromszög számára. Itt tombol a világ egyik, ha nem a legősibb tüze.

A helyi lángok legalább 5500 éve alakultak ki, de egyes geológusok szerint akár 500 ezer éves is lehetnek.

A tűz a felszín alatt ég, a lángoktól pedig a talaj egészen elszíneződött a Burning Mountain (Égő Hegy) Természetvédelmi Terület egy 0,5 hektáros területén.

Thang Tat Nguyen / Getty Images

A terület fontos szerepet tölt be a helyi őslakosok mitológiájában, de a lángoló hegy az első európaiakat is lenyűgözte. A korai telepesek eleinte vulkánnak nevezték a hegyet, pedig a mélyén nem magma, hanem kőszén található. Bell szerint a kutatók azt feltételezik, hogy több ezer évvel ezelőtt a szén egy része a felszínre került, majd egy villám hatására belobbant.

A tűz azóta sem aludt ki, a szénréteg magassága pedig évente mintegy 1 méterrel csökken. A lángok jelenleg nagyjából 30 méter mélyen találhatóak, ez pedig megnehezíti az oltást. Érdemes kiemelni, hogy a tűz nem veszélyes, és nem is igazán nagy.

A világ más pontjain is égnek hasonló tüzek, melyek között jóval problémásabbak is akadnak. Az Egyesült Államokban például több olyan régi tűzvészről tudni, amelyek mérgező anyagokat juttatnak a levegőbe.

The post Több ezer éve tombol a világ legősibb tüze first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés