:
Breaking News

Ez történik, ha nem kezeli az aranyerét

Ez történik, ha nem kezeli az aranyerét
  • 24.hu
  • 15 Mar, 2022
  • Címkék: #

Ha nem kezeljük, az aranyér rendkívül kellemetlen, nem egyszer kifejezetten fájdalmas betegséggé válhat, gyulladással, vérzéssel, fájdalmas csomókkal. Az aranyeresség sok esetben úgy alakul ki, hogy a nagy erőlködéssel járó székelés közben komoly nyomás helyeződik a végbél körüli vénákra, amelyek ettől kitágulnak és sérülékennyé válnak.

Az aranyér a kezdeti stádiumban némi életmódváltással és egyszerű, otthoni módszerekkel viszonylag könnyen kezelhető, ám a legjobb mégis elkerülni a bajt. Az aranyeresség kialakulását elsősorban úgy lehet megelőzni, ha odafigyelünk az életmódunkra.

Az egyik legfontosabb, hogy igyunk sok folyadékot, illetve fogyasszunk minél több zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonából készülő élelmiszeret, hogy megelőzzük a székrekedést. Ezen kívül mozogjunk sokat, ajánlott például a futás, a pilates, a jóga vagy bármely egyéb, az egész testet átmozgató edzéstípus.

A már kialakult aranyér kezelésében segíthetnek a végbélkúpok és a szájon át szedhető gyulladáscsökkentők is.

Mi történhet, ha nem kezeljük megfelelően az aranyeret?

Az aranyér enyhébb esetben is járhat duzzanattal, gyulladással, viszketéssel és fájdalommal. Ám ha az ilyen enyhe eseteket is elhanyagoljuk, azaz nem kezeljük, akkor szövődmények alakulhatnak ki.

Aranyeres krízis

Ismert szövődmény az aranyeres krízis, amikor a kitágult, visszeres csomó a végbél záróizmán kívülre kerül és kizáródik: a végbélnyílás mellett ilyenkor duzzadt, kékes-lilás csomó tapintható, illetve látható. Rendkívül kellemetlen szövődmény, mert emiatt a beteg szinte nem tud fájdalomérzet nélkül se állni, se ülni, se mozogni, sőt a gyulladás lázzal és elesettséggel is együtt járhat. Miután a kizáródott érpárna nem tud magától visszahúzódni, ezért általában sebészi beavatkozásra van szükség.

Vérszegénység

A vérzés gyakori aranyeres tünet, amely leginkább belső aranyér esetén fordul elő, aemynniben a széklet felsérti a nyálkahártyát, amely emiatt vérezhet. Bizonyos esetekben a vérzés nagyobb mennyiségű is lehet, de a folyamatosan fennálló, kis mennyiségű vérzés is vezethet hosszú távon vashiányos vérszegénységhez. A vashiány pedig az állandó fáradtságérzésen túl számos egyéb kellemetlen tünetet okozhat.

Fertőzés

Az aranyeres csomót csak vékony nyálkahártya borítja, és ha ez megsérül, olyankor vérzés alakulhat ki. A sérült nyálkahártyán keresztül a végbélből akár kórokozók is kerülhetnek a véráramba, amelyek fertőzést és gyulladást okozhatnak.

Vérrög

Ha az aranyeres csomók kizáródnak, akkor azokban vérrög képződhet. Az előreesett erekben ugyanis lelassul a vérkeringés, a vér pangani kezd, a vérlemezkék pedig összetapadhatnak. Mindez általában rendkívül intenzív fájdalommal jár együtt.

Végbéldaganat…?

Ha folyamatos vérzést tapasztalunk székelés közben, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk. Az orvos először azt fogja megvizsgálni, nem daganatról van-e szó, hiszen az aranyérbetegség és a végbélrák kezdeti tünetei nagyon hasonlóak lehetnek: mindkettő okozhat duzzanatot, székelési nehézséget, illetve együtt járhat váladékozással vagy vérzéssel egyaránt. Mivel a korai stádiumú végbélrák jól gyógyítható, ezért ha az említett tüneteket tapasztaljuk, mielőbb forduljunk orvoshoz, aki a diagnózis ismeretében dönteni fog a szükséges kezelésről.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Ez történik, ha nem kezeli az aranyerét first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés