:

Szarkofágokra bukkantak a Notre-Dame alatt

Szarkofágokra bukkantak a Notre-Dame alatt
  • 24.hu
  • 16 Mar, 2022
  • Címkék: #

A francia kulturális minisztérium szerint több sírt és ólomszarkofágot találtak a Notre-Dame alatt a 2019-es tűzesetet követő munkálatok során – írja az AFP. A leletek a 14. századra datálhatóak, és a székesegyház közepén kerültek elő.

Az egyik jó állapotban konzerválódott szarkofág ember formájú, a koporsó egy magas rangú egyházi személy számára készülhetett.

A jelenlegi padlószint alatt festett szobrok töredékeire is bukkantak. Ezek az eredeti, 13. századi szentélyrekesztő elemei lehettek – a struktúra a szentélyt és a templomhajót választotta el egymástól. A szobrok feltárása jelenleg is zajlik.

JULIEN DE ROSA / AFP

A kutatók egy parányi kamerával be is kukkantottak a szarkofágokban. Christophe Besnier, az ásatás vezetője szerint a nyomok arról árulkodnak, hogy az emberi maradványok jól megőrződtek.

A szakértők szerint a felfedezések nagyban hozzájárulhatnak a középkori temetkezési szokások alaposabb megismeréséhez. A szarkofágokat a huszártorony helyreállításakor találták meg, a padló alatt egy, a 19. századból származó fűtési rendszer is előkerült. A Notre-Dame-ot a tervek szerint 2024-ben fogják megnyitni.

The post Szarkofágokra bukkantak a Notre-Dame alatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés