:

Kardfogú ragadozó maradványaira bukkantak

Kardfogú ragadozó maradványaira bukkantak
  • 24.hu
  • 16 Mar, 2022
  • Címkék: #

Egy új tanulmány alapján egy korábban ismeretlen kardfogú ragadozótól származik az a kövület, amelyet nagyjából 30 éve fedeztek fel Dél-Kaliforniában – írja a Live Science. A fosszília egy alsó állcsontból és egy jó állapotú fogsorból áll, a maradványokat 1988-ban gyűjtötték be a Santiago-formációnál. A lelőhely nagyjából 42 millió éves.

Ashley Poust, a San Diegó-i Természettudományi Múzeum (The Nat) munkatársa és a csapat tagja szerint megtalálásakor a szakértők megállapították, hogy a lelet egy húsevőtől származik. Az állatnak nagy, a hús szeletelését segítő fogai voltak. A paleontológusok eredetileg úgy vélték, hogy a kövület egy ál-kardfogú macskáé – ezen ragadozók a kardfogú macskákra hasonlítottak, de külön csoportot alkottak. Hugh Wagner, a The Nat szakértője később azt javasolta, hogy a kövület egy még titokzatosabb alcsaládhoz, a Machairodontinaehez köthető.

A csoport képviselőit eddig Ázsiában és Észak-Amerikában fedezték fel, korábban csupán 14 példány volt ismert. A Machairodontinaebe tartoztak a legkorábbi ismert kardfogú ragadozó emlősök.

San Diego Natural History Museum

A szakértők átfogó elemzés alá vetették a dél-kaliforniai leletet, és megállapították, hogy az állat valóban egy machaeroidina volt. A ragadozó egy eddig ismeretlen nemhez, illetve fajhoz tartozik, és a Diegoaelurus vanvalkenburghae nevet kapta, ami a felfedezés helyszínére, San Diego megyére, valamint Blaire Van Valkenburgh paleontológusra utal.

A maradványok alapján a ragadozó nagyjából akkora lehetett, mint egy hiúz.

Az állat pengeszerű fogai szája hátsó részén helyezkedtek el.

42 millió évvel ezelőtt a térségben egy forró esőerdő terült el. Ebben a környezetben makiszerű főemlősök, erszényesek, vaddisznó méretű tapírok és kisebb orrszarvúk is éltek, a Diegoaelurus vanvalkenburghae talán ezekre vadászott.

The post Kardfogú ragadozó maradványaira bukkantak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés