:

Nagy Erzsébet: A közoktatásban már nincs idő

Nagy Erzsébet: A közoktatásban már nincs idő
  • 24.hu
  • 17 Mar, 2022
  • Címkék: #

Ahhoz képest, milyen sok helyen próbálták különféle, egészen fifikás és elképesztő módszerekkel megakadályozni, láthatatlanná tenni a tanárok határozatlan időre meghirdetett sztrájkját, az első nap jól sikerült. így értékelt az RTL Klub reggeli műsorában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselője, aki külön megköszönte a Helsinki Bizottság jogászainak a segítségét, annyi megkeresést kaptak ugyanis, hogy egyedül nem győzték volna a munkát.

Szerinte a sztrájkfelhívás betöltötte a szerepét, sikerült felhívniuk a  figyelmet a közoktatás nagyon súlyos problémáira. Ott volt a tanáraik mellett kiálló diákok tüntetésein, amelyeket döbbenetesnek és meghatónak nevezett.

Azt reméli, kitartanak a pedagógusok, mert a választások után akármilyen összetételű kormány is lesz, a problémát már nem hagyhatják a szőnyeg alá söpörni.

A közoktatásban már nincs idő.

Sorra mennek el a kollégák nyugdíjba, és nem jönnek a fiatalok a pályára, ilyen bérek és terhek mellett a pályát csak az vállalhatja, aki hobbiból tanít.

Nagy Erzsébet szerint a kormány is látja, sok idő már nincs, valamit muszáj lesz adni, az a kérdés, mennyit. Immár olyan nagy a lemaradás, ha a dupláját adnák a béreknek, akkor tartanának ott, hogy a bértáblát a mostani minimálbérhez kötik.

Noha a kormány folyamatosan ellenzékiséggel vádolja a sztrájk szervezőit, Nagy Erzsébet a műsorban azt is egyértelművé tette, hogy az ellenzék által beígért béremelés sem lesz elegendő, így hosszú távú küzdelemre kell berendezkedniük.

A tanárhiány most a gyerekeken csapódik le, ezért azt kérte a szülőktől, ne hallgassanak a különféle félretájékoztatásokra, ők is tartsanak ki, ha nem akarnak magánórákért fizetni a normális közoktatás helyett.

Külön felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan pedagógusok, akik a sztrájk helyett a polgári engedetlenséget választották, ami jóval nagyobb kockázatot jelent számukra. A sztrájk addig tart, amíg lesz sztrájkoló, de lesznek még kreatív ötleteik, mert ígéretekkel már nem álítható talpra a közoktatás.

The post Nagy Erzsébet: A közoktatásban már nincs idő first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés