:

Jogerősen is megsemmisítette a bíróság a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatt kiszabott büntetést

Jogerősen is megsemmisítette a bíróság a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatt kiszabott büntetést
  • 24.hu
  • 17 Mar, 2022
  • Címkék: #

Tavaly júliusban számoltunk be róla, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, a Lírát. Akkor Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott törvénysértéssel vádolta meg a forgalmazót, amiért az szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv ?a normálistól eltérő? családokat jelenít meg.

Kapcsolódó 250 ezerre büntették a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját Nem jelölték elég egyértelműen, hogy ?a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat? tartalmaz a könyv.

A cég a bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta: a büntetés jogtalan volt. A kormányhivatal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az rtl.hu azonban most megírta, hogy ezt a Kúria februárban elutasította. így jogerős: a kormányhivatal büntetése jogtalan volt. A mesekönyvet kiadó Szivárványcsaládokért Alapítvány így kommentálta a döntést:

Nagyon-nagyon örülünk a jogerős ítéletnek.

A #családazcsalád, majd az #ugyanaz kampányunk elindítása óta sokat beszéltünk arról: a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok. Ugyanúgy szeretjük a gyerekeinket, ugyanúgy meg kell főzni a kakaót reggel, ugyanúgy átöleljük, ha beteg, és ugyanúgy elszorul a torkunk, ha először áll ki verset mondani az iskolai ünnepségen.

Nagyon örülünk annak, hogy két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből többezer él hazánkban.

Az rtl.hu megszólaltatta Nyáry Krisztiánt, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatóját is:

Erre az ítéletre számítottunk, hiszen semmilyen fogyasztóvédelmi jogszabályt nem sértettünk meg a Micsoda család! című könyv árusításával.

Más kérdés, hogy csak egy hozzánk hasonló tőkeerős cég tudja megtenni, hogy kifizeti a büntetést, és utána pert indít a hatósági döntés ellen. Egy kis könyvesboltnak ehhez nem lett volna elég erőforrása

? mondta.

The post Jogerősen is megsemmisítette a bíróság a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatt kiszabott büntetést first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés