:

Óriási víznyelők jelennek meg a sarkvidék mélyén

Óriási víznyelők jelennek meg a sarkvidék mélyén
  • 24.hu
  • 18 Mar, 2022
  • Címkék: #

Egy új vizsgálat alapján hatalmas, víznyelőszerű formációk jelennek meg az arktiszi tengerfenéken, ahogy a korábban elmerült permafroszt felenged – írja a Live Science. Az egyik mélyedés olyan nagy, hogy több épület is elférhetne benne. A szakértők szerint a tengerfenék a meleg víz miatt olvad meg szezonálisan.

A Beaufort-tenger kanadai részének mélyén található permafroszt mintegy 12 ezer éve, az utolsó jégkorszak végén merült el. Egészen mostanáig a fagyott tengerfenék rejtve volt, mivel a térség csak az utóbbi időkben, a felmelegedés hatására vált megközelíthetővé a kutatóhajókkal. A csapat szonárral és egy robotizált tengeralattjáróval folytatott vizsgálatot.

Charlie Paull, a Monterey-öböli Akvárium Kutatóintézetének (MBARI) geológusa szerint eddig is tudták, hogy az Északi-sarkvidék jelentős átalakulást tapasztalt, de csak most telepítettek olyan technológiát, amellyel a változásokat a partoktól távol is megfigyelhették. Érdemes kiemelni, hogy tengerfenéken talált mélyedések a glaciális-interglaciális éghajlati ciklusok eredményei, a sarkvidék ennek ellenére rendkívül gyorsan olvad az ember okozta klímaváltozás miatt.

Amikor 2010-ben megkezdődött a helyi tengerfenék feltérképezése, a szakértők a kontinentális talapzatok határaira fókuszáltak. 180 kilométerre a partoktól aztán egy 95 kilométer hosszú szakaszon szokatlanul egyenetlen tengerfenékre bukkantak. A környéken húzódott az utolsó jégkorszak előtt a pleisztocén permafroszt pereme.

Stocktrek Images / Getty Images

Paullék 2013-ban, 2017-ben és 2019-ben is folytattak expedíciót, eredményeikről a közelmúltban számoltak be. Felvételeik alapján a területen meredek, mély gödrök alakultak ki.

A legnagyobb víznyelő 225 méter hosszú, 95 méter széles és 28 méter mély.

A kutatók szerint a mélyedések a szezonális melegedés miatt jönnek létre. Ahogy az egykor fagyott talaj felenged, a mélyben folyékonnyá válik, a felszín pedig idővel beomlik. Amennyiben viszont a tengervíz felül elég hideg marad, a permafrosztban a víz utóbb ismét megfagyhat. Ilyenkor a dermedt üledék kitágul, és kúpszerű formációt alakít ki.

Az adatok azt is felfedték, hogy egyes víznyelők mérete egyre nő. Úgy tűnik, az érintett mélyedések még javában fejlődnek.

The post Óriási víznyelők jelennek meg a sarkvidék mélyén first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés