:
Breaking News

Hatalmas bálnakoponyára bukkantak a sivatagban

Hatalmas bálnakoponyára bukkantak a sivatagban
  • 24.hu
  • 18 Mar, 2022
  • Címkék: #

Egy ősi bálna kövületére bukkantak a perui sivatagban – írja az AFP. Amikor az állat mintegy 36 millió éve elpusztult, a térségben egy sekély, meleg vizű tenger terült el.

Mario Urbina, a San Marcos Állami Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint az új, perui basilosaurus teljes koponyáját megtalálták. A fosszília 2021 végén került elő az Ocucaje-sivatagból, Limától nagyjából 350 kilométerre délre. A régióban korábban több primitív tengeri emlős maradványa is előkerült.

Az ocucajei ragadozó 17 méter hosszú lehetett, és cápákat is fogyasztott.

Rodolfo Salas-Gismondi, a limai Természettudományi Múzeum paleontológusa és a csapat tagja szerint a basilosaurus méretében és fogaiban különbözött a többi ismert ősi bálnától. Az állat valószínűleg a korabeli tengeri tápláléklánc csúcsán állt.

ERNESTO BENAVIDES / AFP

A koponya kivételes állapotban konzerválódott. A maradványnak köszönhetően a kutatók az egykori perui tenger környezetét is alaposabban megismerhetik.

Az első cetfélék, így a basilosaurusok, szárazföldi emlősökből fejlődtek ki mintegy 55 millió éve. Az eocén végére a cetfélék tökéletesen alkalmazkodtak a tengeri életmódhoz. Az állatok szinte mind ragadozók voltak.

The post Hatalmas bálnakoponyára bukkantak a sivatagban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés