:
Breaking News

Két brit ex miniszterelnök is támogatja, hogy a nürnbergi perhez hasonló eljárás induljon Putyin ellen

Két brit ex miniszterelnök is támogatja, hogy a nürnbergi perhez hasonló eljárás induljon Putyin ellen
  • 24.hu
  • 19 Mar, 2022
  • Címkék: #

Gordon Brown és Sir John Major egykori brit miniszterelnökök is támogatják, hogy a nürnbergi perekhez hasonló eljárás keretében, nemzetközi bíróság előtt vonják felelősségre Vlagyimir Putyin orosz elnököt és társait az ukrajnai háború miatt. Ennek érdekében online kezdeményezést indítottak, amelynek célja kétmillió aláírás összegyűjtése március végéig. A petíciót számos vezető jogász, tudós és politikus írta alá, többek között Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, a brit-francia Philippe Sands nemzetközi joggal foglalkozó professzor, az amerikai Benjamin Ferencz, a nürnbergi katonai bíróság volt ügyésze, valamint az angol Sir Nicolas Bratza, az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori elnöke. A javaslatot eddig 740 ezren biztosították támogatásukról világszerte.

Nürnbergben felelősségre vontuk a náci háborús bűnösöket. Nyolc évtizeddel később biztosítanunk kell, hogy egyszer Putyinnak is számot kelljen adnia

– mondta az MTI szerint Gordon Brown.

Ukrajnában feltételezhetőleg több emberiesség elleni és háborús bűncselekményt követtek el, amelyek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 2-án nyomozást indított. Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de a Krím 2014-es orosz annektálása után elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében. Oroszország nem ismeri el a bíróságot.

The post Két brit ex miniszterelnök is támogatja, hogy a nürnbergi perhez hasonló eljárás induljon Putyin ellen first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés