:

Mariupol szenved most a legjobban

Mariupol szenved most a legjobban
  • 24.hu
  • 20 Mar, 2022
  • Címkék: #

A hétvége során már több helyütt is előkerült az a vélemény, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol védői már nem sokáig bírják az orosz nyomást és a város napokon belül eleshet. Utóbbit eddig még egyik harcban álló fél sem jelentette be hivatalosan, a városból érkező hírek viszont arról adnak bizonyosságot, hogy ezekben a napokban a déli kikötőváros szenvedi meg a legjobban az orosz agressziót.

Arról már írtunk korábban, hogy a régió kormányzója szerint az oroszok több ezer civil deportáltak a városból orosz területre. Vadim Bocsenko polgármester úgy kommentálta a történteket, hogy az oroszok tette hasonló azokhoz a borzalmakhoz, amiket a náci Németország katonái követtek el a II. világháborúban.

Ehhez tartozó adalék, hogy a Kyiv Independent információi szerint az orosz erők feltartóztattak Berdjanszktnál egy buszos konvojt, ami civileket menekített volna ki a városból. Az oroszok nem engedték őket az ostromlott város közelébe, a sofőröknek azt sem engedték, hogy a környéken töltsék az éjszakát, abban a reményben, hogy később mégis tovább mehetnek.

According to the Berdyansk city council, the convoy was heading to Berdyansk from Zaporizhzhia to pick up fleeing Mariupol residents but was stopped by Russian occupying forces near the village Azovske, three kilometers from Berdyansk.

? The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 20, 2022

Mindeközben a várost továbbra is folyamatosan bombázzák az oroszok, a leghevesebb harcok a város kikötőjében dúlnak. A CNN tudósítása szerint gyakorlatilag az életét kockáztatja bárki, ha csak egy pillanatra is előmerészkedik az óvóhelyéről. Még a várost védő Azov ezred egyik őrnagya, Denis Prokopenko is azt mondta a kialakult helyzetről, hogy a város elleni légi és szárazföldi támadások könyörtelenek, már-már tarthatatlanok.

Prokopenko elmondta azt is, hogy már meg sem kísérlik összegyűjteni a halottakat az utcákról, mert egyrészt veszélyes, másrészt nincs rá elegendő emberük.

Az oroszok a város egyik iskoláját is lebombázták, ahol információk szerint közel 400-an kerestek menedéket. A 12. számú Művészeti Iskola a Telegramm-csatornáján tette közzé, hogy a egy bombatalálat romba döntötte az épületet, a romok maguk alá temették a menedéket kereső civileket.

A város acélgyárának, az Ukrajna egyik kulcsfontosságú ipari létesítményének számító Azov Steelnak a helyzete is folyamatosan változik. Egy pénteki híradás még arról számolt be, hogy az oroszok elfoglalták az üzem területét, szombaton viszont az Azov ezred képviselői deklarálták, hogy a gyár továbbra is az ő fennhatóságuk alatt áll.

A CNN közben arról is ír, hogy a város színházát a bombázások szinte a földdel tették egyenlővé. A lap szerint a műholdfelvételeken látszik, hogy a romok között még valamennyire kivehető és olvasható a ?gyerekek? szó. Ezt a kórház dolgozói írták ki nagy betűkkel a színház mellé, hogy jelezzék az orosz pilótáknak, hogy az épületben gyerekek is tartózkodnak, de az igyekezetük hiábavalónak bizonyult.

A fentiek mellett az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij sem ment el szó nélkül, bejelentkezésében úgy fogalmazott, a Mariupolban lezajlott terrorcselekményekre évszázadok múlva is emlékezni fog a világ.

The post Mariupol szenved most a legjobban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés