:

Dér Heni a délszláv háborúról: Anyukám a húsokat kipakolta a mélyhűtőből és elásta, hogy ne romoljanak meg

Dér Heni a délszláv háborúról: Anyukám a húsokat kipakolta a mélyhűtőből és elásta, hogy ne romoljanak meg
  • 24.hu
  • 20 Mar, 2022
  • Címkék: #

Már több mint három hete tart az orosz-ukrán háború, melynek eseményeit élőben követjük a 24.-hun.

Kapcsolódó Több ezer ukránt deportálhattak Mariupolból Oroszországba, Kínát felháborítják a nyugati szankciók A mariupoli polgármester szerint több ezer ukránt deportálhattak a városból Oroszországba.

A szerbiai születésű Dér Heni maga is átélt egy háborút. A délszláv háborút a húgával gyerekként vészelték át, a szüleiknek pedig nagyon hálás azért, amiért előttük akkor nem adtak hangot a félelmüknek, így őt és a testvérét nem viselték meg annyira a történtek, mint sokakat.

Mint mondja, annak idején az édesapjának is be kellett volna vonulnia, de a gyerekei miatt elhatározta, hogy nem teszi. Korábban szégyellt erről beszélni, ma viszont már teljesen megérti az apja döntését és hálás neki, amiért nem kellett félárván felnőnie.

Tőlünk 20 kilométerre kapott Szabadka és Palics is több bombát. Hajnalban ébredtem fel arra, hogy remeg a szoba és azt hittem, hogy földrengés van. Hallottam a bomba morajlását. Megéreztük azt, hogy nem volt élelmiszeráramlás. Lezárták az egész határt, a tartalékokból kellett élni. Volt, hogy napokig nem volt áram és gyertyafénynél fürödtünk, vacsoráztunk a családdal. Anyukám elkezdte a húsokat a mélyhűtőből kipakolni és elásni, hogy ne romoljanak meg, mert nem volt áram, nem tudták lefagyasztani

? mesélte az énekesnő Köböl Anita műsorában.

Dér Heni hozzátette, hogy bár kiképzésként élte meg a háborús helyzetet, nem kifejezetten rossz emlékként él benne ez az időszak, amiért a szüleinek lehet hálás. Hiszen bár egymás között megbeszélték az érzéseiket, előtte és a húga előtt nem mutatták, hogy nagy lenne a baj.

Nekem ez olyan volt, mint egy durva kiképzőtábor. De a tábor szó jó értelmében. Ezt is szégyelltem, hogy ezt hogy mondjam most úgy el… más sír, más gyászol és elveszíti a családtagjait, és nem mondom, hogy ez egy vidám időszak volt, mert nagyon sok lemondással járt, de nem úgy éltem meg.

Az orosz-ukrán háború kitörése után Dér Heni édesanyja elmondta a lányának, hogy annak idején ő is gyomorideggel küzdött és éjszakákon át sírt, miközben a bombák robbanását hallgatta.

Az énekesnő fejben már több forgatókönyvet is összerakott, és bár a férje szerint túlgondolja a helyzetet, neki az a véleménye, hogy jobb időben felkészülni. Bár egyelőre nem tervez elindulni a nagyvilágba, mivel élt már át hasonlót, nem szeretne az utolsó pillanatban ráeszmélni arra, hogy cselekednie kell.

The post Dér Heni a délszláv háborúról: Anyukám a húsokat kipakolta a mélyhűtőből és elásta, hogy ne romoljanak meg first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés