:

így kell tárhelyet bővíteni egy PlayStation 5-ben

így kell tárhelyet bővíteni egy PlayStation 5-ben

A Sony 2020 novemberében dobta piacra a PlayStation 5 konzolt, amire az elmúlt másfél évben szép sorban jelentek meg a jobbnál jobb játékok (Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart, Gran Turismo 7, Horizon: Forbidden West stb.). A konzolnak ugyanakkor van egy olyan árnyoldala, hogy viszonylag kevés háttértárral került a boltokba, így sokszor válogatni kell, hogy melyiket telepítsük a nem egyszer száz gigabájtot is elfoglaló programok közül.

Kapcsolódó PlayStation 5: a valódi újgenerációs élmény még várat magára A Sony új konzoljában erős a potenciál, már csak az kell, hogy a játékok is felzárkózzanak ehhez.

Ahogy a megjelenés idején a tesztünkben is írtuk: a burkolat alatt egy nyolcmagos, 16 szálon dolgozó, 3,5 Ghz-es AMD Ryzen Zen 2 processzor található, egy szintén AMD-s, RDNA-2 alapú grafikus chippel, ami 10,3 teraflop számítási kapacitással rendelkezik. Ezt egészíti ki 16 GB GDDR6 RAM, illetve egy 850 gigás SSD. Utóbbi olyan szempontból érthetetlen, hogy már a PlayStation 4 Pro is 1 terabájtos meghajtóval került forgalomba három és fél évvel ezelőtt, ráadásul a 850 gigából az első bekapcsolást követően csak nagyjából 620 GB használható.

Szerencsére a konzolra időközben kapott egy olyan frissítést, aminek hála plusz SSD-vel bővíthető a tárhely, így akár több terrabájtnyi kapacitással is növelhető a PlayStation 5 kapacitása.

Milyen típusú SSD szerelhető a konzolba?

A gyártó előírásai szerint kizárólag PCIe Gen4 M.2 NVMe típusú SSD-vel bővíthetjük a konzol tárhelyét, ami lmaximum 4 TB-os lehet. Az SSD-nek rendelkeznie kell hőelvezető mechanizmussal, például hűtőbordával vagy hőelosztóval, és ezzel együtt is legfeljebb 11,25 mm magasságú lehet, a szekvenciális olvasási sebességnek pedig hoznia kell a minimálisan elvárt 5500 MB/s-ot. Fontos, hogy a tárhelybővítéshez csak a PlayStation követelményeinek megfelelő meghajtót használjunk- ilyen például a Kingston FURY Renegade M.2 Gen 4×4 SSD.

A telepítés után a meghajtót játékok, valamint médiaalkalmazások letöltésére, tárolására és lejátszására használhatjuk. Ezeket szabadon mozgathatjuk a konzol beépített tárhelye, egy csatlakoztatott USB tárolóeszköz és a hozzáadott M.2 SSD-meghajtó között.

Az SSD-telepítés lépései

A meghajtó beépítéséhez szükségünk lesz egy keresztfejű csavarhúzóra, egy jól megvilágított szobára és egy stabil asztalra, amin dolgozhatunk. Mielőtt nekilátunk az SSD beszerelésének, érintsünk meg egy fémtárgyat, hogy leföldeljük magunkat és eltávolítsuk a statikus elektromosságot a testünkből. Ennek elmulasztása az SSD vagy a konzol károsodását okozhatja.

A szerelés megkezdése előtt mindenképpen futtassuk le a legújabb rendszerszoftver-frissítést, majd kapcsoljuk ki a konzolt és távolítsuk el az összes kábelt, illetve rácsatlakoztatott eszközt. Várjunk néhány percet, amíg lehűl, ezt követően pedig elkezdhetjük a telepítést. Az SSD beszerelése csupán 15 percet vesz igénybe és rendkívül egyszerű.

Helyezzük a konzolt egy sima felületre, és távolítsuk el a tartóállványát. A ház felnyitása erőkifejtéssel jár, ezért mindenképpen helyezzünk valamilyen védőanyagot az asztal és a konzol közé, hogy elkerüljük a karcolásokat. Helyezzük úgy a konzolt, hogy a PS logó az asztal felé nézzen, a bekapcsológomb pedig ne felénk legyen, hanem a másik irányba. Ezután a jobb kezünkkel fogjuk meg a konzolház jobb alsó sarkának szélét, a bal kezünkkel pedig a bal felső sarkának szélét. Óvatosan emeljük fel a házat jobb kézzel. Csúsztassuk le a házat a bal hüvelykujjunkkal, miközben a bal kezünk ujjaival stabilizáljuk a konzolt. Miután felemeltük a házat, találunk egy hosszú, téglalap alakú fedelet a tárhelynyílás felett, amely egy csavarral van rögzítve a tetején. Ezt csavarjuk le a csavarhúzóval és emeljük fel. Ügyeljünk rá, hogy a csavar ne essen bele a konzol ventilátorába. Miután leemeltük a bővítőtár fedelét, egy zöld téglalapot találunk öt bővítőhellyel. Távolítsuk el a csavart és a távtartót az aktuális nyílásból. Tegyük félre a csavart, és helyezzük át a távtartót az M.2 SSD méretének megfelelő horonyba. Fogjuk meg az SSD szélét, helyezzük a csatlakozóhoz, majd átlósan felfelé haladva határozottan illesszük bele a meghajtót. Nyomjuk le a meghajtót, és erősítsük a távtartóhoz a csavarhúzóval. Helyezzük vissza a bővítőnyílás fedelét, és rögzítsük a csavarral. Helyezzük vissza a fedelet kissé távolabb (kb. 2 cm-re) a felső éltől, majd csúsztassuk vissza a helyére. A fedél rögzítését egy kattanó hang jelzi. Birkás Péter további cikkei Kezdő futóknak lehet ideális a Huawei új okosórájaBefutottak a Samsung új pénztárcabarátabb mobiljaiA Yettelnél már külön igazgatóság figyel az ügyfélelégedettségre

The post így kell tárhelyet bővíteni egy PlayStation 5-ben first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés