:

Szokatlanul meleg van mindkét sarkvidéken

Szokatlanul meleg van mindkét sarkvidéken
  • 24.hu
  • 21 Mar, 2022
  • Címkék: #

Hőhullám csapott le mindkét sarkvidékre múlt hét végén – írja az IFLScience. Az egyik antarktiszi mérőállomás 40, az egyik arktiszi pedig 30 Celsius-fokkal mutatott többet az ilyenkor normális értéknél.

A globális felmelegedés miatt a szélőséges időjárási események egyre gyakoribbá és hevesebbé válnak, a sarkok pedig különösen ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az, hogy a hőmérséklet mindkét póluson ilyen élesen emelkedjen, igazán meglepő. Walt Meier, az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont munkatársa szerint szokatlan jelenségről van szó.

MB Photography / Getty Images

A viszonylag magas értékeket több állomás is rögzítette. Az antarktiszi Concordia bázisnál mínusz 12,2, míg Vosztoknál mínusz 17,7 Celsius-fokot mértek. A Terra Nova állomáson még magasabb hőmérsékletet, 7 Celsius-fokot dokumentáltak.

Ezek az értékek az év ezen szakában extrém melegnek számítanak a régióban, és az Északi-sarkvidéken is jóval az átlag feletti volt a hőmérséklet.

A mostani meleg hátterében természetes folyamatok is állhatnak, de a kutatók egyetértenek abban, hogy az éghajlati átalakulás miatt egyre hevesebbek és gyakoribbak lesznek a hasonló események.

Az északi-sarkvidéki jég fontos szerepet tölt be a bolygó hűtésében, a déli-sarkvidék pedig olvadása révén nagyban növelheti a tengerszintet. Éppen ezért a térségek felmelegedése nagyon aggasztó. Idén februárban több mint 40 éves mélypontjára süllyedt az antarktiszi tengerjég kiterjedése.

The post Szokatlanul meleg van mindkét sarkvidéken first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés