:

Már több mint ötezer Naprendszeren kívüli bolygót ismer az emberiség

Már több mint ötezer Naprendszeren kívüli bolygót ismer az emberiség
  • 24.hu
  • 22 Mar, 2022
  • Címkék: #

A NASA szerint immár több mint ötezer Naprendszeren kívüli bolygó, azaz exobolygó létezését igazolták – írja a CNN. Csak a Tejútrendszerben több száz milliárd ilyen világ lehet, az eddig megtalált égitestek többsége, mintegy 4900, pedig néhány ezer fényéven belül helyezkedik el.

Az űrhivatal Exobolygó Archívumához hétfőn adtak újabb 65 objektumot. Jelenleg az exobolygó-kutatás aranykorát éljük: bár a hasonló égitestek létezését csak az 1990-es években bizonyították, már most több ezer ilyen világot ismerünk.

Az eddig észlelt exobolygók rendkívüli változatosságot mutatnak: akadnak köztük a Földnél nagyobb kőzetbolygók, mini neptunuszok és a Naprendszer legnagyobb gázóriásánál is hatalmasabb forró jupiterek. A kutatók olyan objektumokat is felfedeztek, amelyek két csillag körül keringnek, vagy elpusztult csillagoknál, úgynevezett fehér törpéknél találhatóak.

Az eddig igazolt exobolygók 30 százaléka gázóriás, 31 százaléka szuperföld, 35 százaléka Neptunusz-szerű, 4 százaléka pedig a Földhöz vagy a Marshoz hasonló kőzetbolygó.

Az égitesteket olyan exobolygóvadász űrtávcsövekkel észlelték, mint amilyen a Spitzer, a Kepler vagy a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). A Kepler önmagában az ismert exobolygók mintegy kétharmadának felfedezésében segített.

WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A tavaly decemberben felbocsátott James Webb űrteleszkópnak köszönhetően újabb komoly előrelépés fog jönni az exobolygók kutatásában. Az űreszköznek köszönhetően még több világot találhatnak, a James Webb ráadásul az egyes objektumokat minden korábbinál részletesebb vizsgálhatja majd. Az elkövetkező években újabb űrtávcsöveket is el fognak indítani.

The post Már több mint ötezer Naprendszeren kívüli bolygót ismer az emberiség first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés