:
Breaking News

Kozmikus fekete özvegyet figyeltek meg

Kozmikus fekete özvegyet figyeltek meg
  • 24.hu
  • 22 Mar, 2022
  • Címkék: #

Szakértők egy csoportja a PSR J0610?2100 jelű milliszekundumos pulzárt vizsgálta – írja a Phys.org. Az eredményekről beszámoló tanulmány hozzájárulhat az ilyen típusú objektumok alaposabb megismeréséhez.

Bizonyos csillagok pusztulásukat követően neutroncsillaggá alakulnak. Amikor egy ilyen égitest gyorsan forog, mágneses tere pedig erős, pulzárnak nevezik. A legnagyobb sebességgel pörgő, 30 milliszekundumnál gyorsabb forgási idejű objektumok a milliszekundumos pulzárok. A kutatók azt feltételezik, hogy az ilyen égitestek kettős rendszerekben jönnek létre: a neutroncsillag a szomszédos objektumtól elszívott anyag hatására kezd el gyorsan pörögni.

Amikor egy kettős rendszerben a társcsillag már eltorzult, pókpulzárokról beszélünk.

Ha a kísérő égitest tömege extrém alacsony, a pulzárt fekete özvegynek nevezik a szakértők.

A 2003-ban felfedezett PSR J0610?2100 is egy ilyen típusú objektum. Az égitest forgási ideje 3,86 milliszekundum, társa pedig 0,02 naptömegű, és 6,86 óránként kerüli meg a pulzárt.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Emma van der Vateren, az ASTRON Holland Rádiócsillagászati ??Intézet munkatársa és kollégái rádiótartományban figyelték meg a PSR J0610?2100-at. A csapat 16 év alatt nem mutatott ki a keringési periódusban jelentős változásokat, és nem figyeltek meg kibocsátáscsökkenéseket alacsony rádiófrekvenciákon. Az adatok azt is megerősítik, hogy a pulzár besugározza társát, annak azonban viszonylag alacsony marad a hőmérséklete az érintett oldalán.

The post Kozmikus fekete özvegyet figyeltek meg first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés